Mikko Rönnholm

Nuorten mielenterveys koetuksella

Mielenterveys ja yhteiskunnan sulkeminen 20210117

Camilla Cavendish entinen Downing Streetin poliittisen yksikön johtaja, on Harvardin vanhempi stipendiaatti kirjoittaa mielenterveysongelmien kasvun ongelmista

Covidia edeltävinä aikoina jotkut vanhemmat miettivät, onko heidän lapsillaan riittävästi kotono-oloaikaa. Nyt aikaa on ylellisesti, kun koulut suljetaan jälleen. Yhteiskunnan sulkeminen ovat psykologinen kokeilu miljoonille ihmisille.

Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, joille eristäminen on rangaistus. Meiltä evätään mahdollisuus olla tekemisissä ja meidät työnnetään omiin pieniin maailmoihimme, mikä lisää ahdistusta. Tämä on erityisen lamauttavaa nuorille, joiden teini-ikäisten oletetaan olevan sosiaalinen siirtymisrituaali.
Tällä hetkellä tapaamiset ystävien kanssa, urheiluharrastukset ovat poissa, loma-asiat ja jopa ajokokeet eivät ole sallittuja. Vanhemmilta ei ole paeta. 

Ensimmäisen sulkemisen aikana tutkimukset viittasivat siihen, että jotkut ihmiset olivat lisänneet liikuntaa ja perheen kanssa vietettyä aikaa. Mutta masennus ja ahdistus lisääntyivät myös huomattavasti. Tällä kertaa uutuus on kulunut loppuun. Lapset ovat menettäneet vuoden lapsuudestaan; koulunsa päättäneet ovat työttömiä. Kaksi kolmasosaa vanhemmista sanoo, että lastensa käyttäytyminen on muuttunut pandemian alkamisen jälkeen, ja puolet heidän suurimmasta huolestaan ​​on lasten henkinen hyvinvointi. On todella uskomatonta, että demokraattiset yhteiskunnat ovat hyväksyneet niin vakavia ja pitkittyneitä vapauden rajoituksia.

Koronapandemia on aiheuttanut ristivetoa siitä lisääkö tämä rajojen sulkemista ja sisäänpäin kääntymistä vai avaako tämä ihmisten silmät havaitsemaan että keskinäisriippuvuuteemme  on entisestä lisääntynyt.

Oheinen lainaus kirjoituksesta kertoo myös sen yleisemmän havainnon, että – tässä tapauksessa nuorten mielenterveyden ongelmat – ovat universaaleja ja  todella paikallisia totisinta totta.

Suomessa koronan kokonaishoito on onnistunut, mutta varmaan harkintaa harrastusmahdollisuuksien osalta joustavuutta voisi lisätä. Lunta on saatu ja ulkoratoja on jäädytetty. Niistä tulee helpotusta., mutta porukalla toimintaa tulee sallia harkitusti.

Pikku juttu on talviuinti

Mutta jotenkin järjenvastaiselta tuntuu talviuimareiden kopin sulkeminen. Kyse ei ole yleisestä avoimesta tilasta, vaan jokaisella uimarilla on kopin avain, joten mihinkään suuriin joukkouimisiin ei koppien käyttölupa johtaisi.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa