Mikko Rönnholm

QE – F = P. Kvantitatiivinen keventäminen miinus finanssipoliittinen toiminta on yhtä kuin populismi, kirjoittaa Edward Luce

Vaarallin luottamus Fediin Luce 20210103

Rahapolitiikka on tylsä ​​työkalu. Julkiset menot sen sijaan voidaan kohdistaa niille, jotka sitä tarvitsevat ja auttaa nostamaan kansantalouden  kasvupotentiaalia.

Edward Luce  edward.luce@ft.com päätyykin johtopäätökseen, että USA:ssa ja näyttä siltä, että myös Euroopassa keksuspankit ovat näissä laman torjunnaas ainoita aktiivisia toimijoita. Julkisen rahoituksen käyttöä vastustetaan periaatteellisista ja suuren velkaantumisen pelossa.  Lamat ovat erilaisia ja tätä nykyistä voidaan kuvat Main Street lamaksi erotuksena Wall Streetistä. Tätä asetelmaa Harwardin tutkija  Kermit Baker   seuraavalla tavalla:

Kaikilla taloudellisilla taantumilla on erityispiirteet. Joillekin se on rajua inflaatiota. Toisille se on talouden romahdus – tekniikka, pankki, kiinteistö tai perustuotanto ovat viimeaikaisia ​​esimerkkejä. Vaikka viimeaikaisissa taantumissa on havaittu vaihtelua, tämä pandemian aiheuttama taantuma on ainutlaatuinen useiden ulottuvuuksien joukossa. Luultavasti ainutlaatuisinta on, että jotkut yritykset ovat kokeneet tuhoisia tappioita, kun taas toiset ovat suurimmaksi osaksi muuttumattomia tai jopa odottamattoman kasvun. Olemme käyneet läpi aakkosopan kuvaamalla tämän taantuman muotoa. Ensin sen odotettiin olevan ”V” -muotoinen taantuma, sitten se oli ”U”, jota seurasi ”W” ja sitten ”” (swoosh Vihahdus  Niken logon muainen). Nykyinen ajattelu on, että talouden elpyminen tapahtuu ”K” -muotona, mikä tarkoittaa, että talouden eri sektorit ovat siirtyneet ja  jatkaa liikkumistaan ​​eri suuntiin tulevina kuukausina. Jotkut näkevät vahvan elpyvän talouden, kun taas toiset kärsivät edelleen taantumasta. 

Edward Luce USA.n tialnnetta kuvatessaan kertoon Bitcon-keinottelijoiden yli 300 prosentin voitoista ja kurssi-indeksi S&P 500 tuotti vuonna 2020 noin 16,2 prosenttia. Rikkaat ovat rikastuneet eikä tätä ole helppo muuksi muuttaa. Luce lopettaakin kolumninsa:

Valitettavasti on todennäköistä, että Fed pysyy ”ainoana pelinä kaupungissa”. Tämä olisi sekä menetetty mahdollisuus että vakava vaara. Yhdysvaltojen hallituksella on mahdollisuus lainata pitkäaikaisia ​​varoja lähes nollakorolla ja sijoittaa ne tuotantokykyyn. Tämän tekemättä jättämisen vaara voidaan ilmaista yksinkertaisella
yhtälöllä: QE – F = P. Kvantitatiivinen keventäminen miinus finanssipoliittinen toiminta on yhtä populismia. edward.luce@ft.com

Kvantitatiivien kevennys  on keskuspankkien rahan työntämistä ostamalla valtioiden ja muitten velkakirjoja ja pitämällä korot alhaalla. Tämä paisuttaa omaisuuksien arvoa koska johonkin rahan on mentävä ja kun pankkitalletuksista tai varmoista valtion veloista ei saa juurikaan korkoa, niin muiden omaisuuksien arvot kuten osakkeiden ja joidenkin kiinteistöjen nousevat.

Valtioidenkin olisi halpaa lainata rahaa ja suunata sitä tarvitseville tai tuottaviin investointeihin, mutta velan pelko liberaalinen talouspolitiikka  jarruttava julkisen sektorin elvytystä. Tästä seuraa epäoikeudenmukaisuutta eriarvoisuuden muodossa, mikä on helppo kääntää poliittiseksi propagandaksi, joka hyödyttää populisteja.

Naantalissakin on ikävä kyllä monia palvelutoimialoja ravintolat, majoitus ja matkailu, joilla pienyrittäjät ja heidän työntekijät ovat tiukoilla kuuluen siihen K:n alasakaraan. Neste on erikoinen tapaus. Nesteen työntekijän sakara näyttää K:n sakaran alasuuntaan kun taas omistajan on jyrkästi ylöspäin. Tasan eivät käy onnen lahjat.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa