Mikko Rönnholm

Nordeakaan ei välty vaikeuksilta

Pankit valmistautuvat luottotappioihi 20200727JPG

Stephen Morris ja Owen Walker kirjoittava FT:ssä pankkimaailman synkkenevistä luottotappiodotuksista:

Euroopan suurimpien pankkien on tarkoitus julkistaa uusista valtava lainatappiovarauksista. Citigroupin analyytikoiden mukaan suurimpien Yhdistyneen kuningaskunnan, Sveitsin ja euroalueen lainanantajien odotetaan tarjoavan vähintään 23 miljardia euroa toiselle vuosineljännekselle. Kun se lisätään viiteen suurimpaan yhdysvaltalaiseen pankkiin jo varattuun 61 miljardiin dollariin kuuden ensimmäisen kuukauden aikana, länsimaisimpien lainanantajien yhteenlaskettu luku voi nousta 117 miljardiin dollariin.
Tämä olisi Citi: n mukaan korkein varauslisäys vuoden 2009 ensimmäisestä puoliskon jälkeen.
Harva taloustieteilijä ennustaa nopeaa ”V-muotoista” toipumista ja lisää kipua odotetaan, kun valtion tukijärjestelmät lakkaavat syksyllä. Konsultointiyritys Oliver Wyman ennustaa jopa 800 miljardin euron lainatappioita eurooppalaisille pankeille seuraavien kolmen vuoden aikana, jos tartuntojen toinen aalto tapahtuu.

Meillä usein puhutaan muiden maiden pankkien tilanteesta. persujen peruslaulu taas korona apupaketin yhteydessä on, että pelastetaan vain saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja. Niin on varmaan tehtiin finanssikriisin aikana perustellusti. Mutta nyt on kysymys ulkopuolisesta tekijästä, joka itsessään on kurjaa ja raskasta.

Siihen ei tarvita taloudellisia kriisejä ei tietenkään meillä, muttei muissakaan maissa, Alla olevassa listassa näkyy, että murheita on odotettavissa meilläkin päin. Tilanne voi siis muuttua hyvilläkin huonommaksi -nopeasti, Nordea on muutoslistan kakkonen.
Taitaa olla onnemme, että olemme EKP:ssa mukana, yhteisvastuutakin  voidaan toivoa.

Pankkien osinkoja joudutaan odottamaan

Sijoittajat odottavat myös tiistaina Euroopan keskuspankin Covid-haavoittuvuusharjoituksen tuloksia ja siihen liittyvää päätöstä siitä, voivatko pankit jatkaa osinkojen maksamista. Euroopan, Sveitsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan sääntelijät kielsivät maksut kriisin alkaessa maaliskuun puolivälissä pakottaakseen pankit säilyttämään pääoman ja lainakapasiteetin. Autonomisen tutkimuksen perustaja Stuart Graham kertoi, että harvat sijoittajat odottivat EKP: n sallivan pankkien palata normaaliin voittoon myöhemmin tänä vuonna, sanoen, että tammikuu 2021 on ”realistisempi päivämäärä”.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa