Mikko Rönnholm

Saranakohdassa ollaan

Historian sanakohta summers FT 20200515JPG

Lawrence Summers,  entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri, on Harvardin professori  kirjoittaa historian saranakohdasta:

”Covid-19-kriisi on kolmas suuri shokki maailmanlaajuiselle järjestelmälle 2000-luvulla vuoden 2001 terrori-iskujen ja vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.
Epäilen sen olevan ylivoimaisesti merkittävin. Vaikka aiemmat tapahtumat ilmenevät historian oppikirjoista, sekä syyskuun 11. päivä että Lehman Brothersin konkurssi häviävät ajan myötä muistista.
Sitä vastoin uskon, että koronaviruskriisiä pidetään mullistuksia aiheuttaneena tapahtumana uusien sukupolvien keskuudessa. Tulevaisuuden opiskelijat oppivat sen välittömistä vaikutuksista ja kysymyksistä, joka aiheutti jyrkän käänteen samoin kuin nykypäivän opiskelijat oppivat arkkihertuan vuoden 1914 salamurhasta, vuoden 1929 osakemarkkinoiden kaatumisesta tai vuoden 1938 Münchenin konferenssista. Nämä tapahtumat olivat merkittäviä, mutta niiden lopullinen historiallinen merkitys on siinä, mitä seuraa.”

Hän kirjoittaa kriisin merkittävistä vaikutuksista USA:ssa.  Koronakuolemat ylittävät II maailmansodan  jälkeisten sotien  uhrien  määrän. Työttömyyttä ei ole koskaan ollut näin paljon. Tietenkin asiaan liittyy sitten hallinnon haparointi. Ja loppujohtopäätös on:

”Ajatus siitä, että Kiina lennättäisi terveydenhuollon perustarvikkeita Yhdysvaltoihin, olisi ollut käsittämätön vielä vuosi sitten.
Jos käy niin, että 21. vuosisata osoittautuu Aasian vuosisadaksi, samalla tavalla kuin  20. vuosisata oli amerikkalainen, pandemia voidaan muistaa käännekohtana.  Paitsi, että elämme dramaattisia tapahtumia, voimme myös olla hyvinkin historian saranakohdassa.”

Summersin  artikkelikuvassa istuttiin Münchenin  neuvottelupöydässä neuvottelemassa rauhasta, joka ei tullut.
Vetämättä analogiaa tuohon kuvaan ja yllä olevaan  kuvakaappauksen uutispariin ei voi olla huolestumatta. Onko jo käymässä niin, että Saksan talouden vahvuus on nostamassa itsetuntoa liian korkealle ylitse muiden. Nyt on tehtävä Suomenkin voitavansa tämän estämiseksi tukemalla yhdistäviä ei jakavia voimia.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa