Pohdiskelin otsikkoa: Ei huono kirja vai Vaalikirjaksi hyvä. Päädyin jälkimmäiseen siksi, että kirjassa ja sen materiaalista olisi aineista vielä parempaan ja helpommin nieltävään ellei siinä olisi siteeksi Sipilän hallituksen kehuja ja puolustusta tarpeettomasti.
Meillä jokaisella on omat karvamme – minunkin on vaikea kepulaista kehua ja Olavin on mahdotonta olla haukkumatta demareita,
Mutta kun kirjassa on ajatusta ja sisältöä, niin todettakoon, että kirja oli hintansa väärtti ja että tulen sen jättämään alahyllylle.
Kirja on jopa mukaansa tempaava.; se on rakenteellisesti johdonmukainen ja aihealuiltaan kattava. Olavi on käyttänyt hyväkseen kokemustaan ja asiantuntemustaan valitessaan lainauksia ja selittäessään talouden ilmiöitä.
Aloitetaan sisällysluettelosta:
- Unohdettu kansa ja osattomuuden pommi
- Globalisaatio – elefantti ja kiinalaine juttu
- Ilmastokello tikittää
ja seitsemän muuta lukua
11. Ottakaa minutkin mukaan -teesejä valtioneuvosto ja Euroopan komission seinille..
- Kahdeksan kohdan ohjelma (Pitsinki 1966)
Suomalisessa yhteiskunnassa ei saa olla turhaa joukkoa eikä osattomuuden pommia. Eheys voidaan turvata osallistuvan, osaavan ja kestävän kasvun kautta
Nousuveden pitää nostaa kaikkia laivoja.
Kulunut viimeinen virke on kuitenkin oikein ja nyt pieni sossukarvainen potku takaisin: Niin se tekikin Sipilän korruptoivalla tavalla koossa pidetylle hallituksellekin.
Ala-Nissilän kirjaa kannattaa demareiden lukea ja jotenkin uskon, että rakentavalle keskustelullekin löytyy mahdollisuuksia. Olavikin on lainannut Talous- ja yhteiskuntalehdestä oheisen kuvan, joka kertoo ongelmien yhteisestä tunnistamisesta.
Olavi voisi – kun me ymmärrämme – markkinataloutta ja kilpailua tukiessamme myös aluekeskuksia ja koko maan ongelmia maatalous niihin mukaan lukien, niin Olavi voisi huomata, että kyllä eheyden tekijänä ammattiyhdistysliike on tärkeä yhteistyökumppani.
Eriarvoisuuden rakenteellisiin järjestelmän vinouksiin on aihetta puuttua eikä pääomaa pidä yli suojella, varsinkin kun varallisuuden keskittymine on maailman laajuinen ongelma ja ehkä yksi eheyden merkittävistä esteistä.
Vähän muokkaamalla ja vaalikirjamaisuudet poistaen kirja kelpaisi vaikka oppikirjaksi!