Hyvää Pyhäinpäivää

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuonna 1517 Martti Luther julkaisi kuuluisat 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon edustalla kaikkien pyhien päivän aattona. Tästä alkoi reformaatio eli uskonpuhdistus.
Ennen reformaatiota katolinen kirkko vietti Suomessakin vuosittain monia juhlapäiviä pyhimysten muistoksi, ja monet niistä olivat samalla pyhäpäiviä. Kun Suomi kuninkaan käskyllä siirtyi luterilaisuuteen, useimpia pyhimysten päiviä lakattiin viettämästä, mutta ”kaikkien pyhien päivä” eli pyhäin miesten päivä säilyi. Wikipedia.

Kirkon rooli instituutiona muuttunut. Se ei määrää eikä alista. Sanoman perimmäinen sisältö on vielä monessa mukana; aatelissa arjessa tunnistamme vuorisaarnan Kultaisen sääntö: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tämä sääntö yhdistää uskontoja ja humanismia.

Mutta kirkko on monumentti, joka  puhuttelee useimpia. Se on luomus, joka kääntää ajatukset  useimmiten hiljentymisen suuntaa. Se on arvokas lahja meille.

Kirkon kellot julistavat. Ne kutsuvat tai välittävät tietoa. Sanomakelloista voi kuulla  tai on voinut kuulla- en pysty itse tunnistamaan – vainajan sukupuolen ja muutakin. Samanlaisilta ne tavalliseen korvassa kuulostavat. Sanoman  ydin on ilmoitus  ajallisen elämän päättymisestä.

Ja lopuksi kysymys: Miksi ei  syntyneille soiteta elämänkelloja?
MR

 

2.11.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa