Antti lindman 20220818
SDP:n eduskuntaryhmä esittää toimenpidepakettia inflaatiosta eniten kärsivien auttamiseksi
Venäjän rikollinen ja turha julmuus Ukrainassa heiluttaa koko maailmantaloutta. Suomalaisten arjessa sota näkyy nyt kohoavien hintojen muodossa. Hintojen nousu iski ensin polttoaineisiin ja sähköön. Myös elintarvikkeet ovat kallistuneet rajusti ja nousu jatkuu yhä.

Erityisen tiukoille ovat joutuneet pienituloiset, lapsiperheet ja he, joilla on sähkölämmitys tai jotka tarvitsevat autoa arjessaan sekä työmatkoilla.

Paljon on jo tehty. Jakeluvelvoitteen keventämisen ja raakaöljyn hinnan alenemisen myötä on hurjimmista bensan ja dieselin hinnoista tultu alas yli 0,5 euroa. Työmatkavähennystä on nostettu ja sosiaalietuuksien indeksitarkistuksia aikaistettu.

Lisätoimia kuitenkin tarvitaan. Kuten Antti Lindtman kokouksen avauspuheessa panotti, laajojen, kohdentamattomien ja miljardiluokan hutaisujen sijaan nyt tarvitaan täsmätoimia, joilla helpotetaan suomalaisten arkea.

SDP:n eduskuntaryhmä esittää kustannustehokasta toimenpidepakettia ahtaimmalle joutuneiden ja samalla koko kansantalouden tukemiseksi.

Toimenpidepaketti sisältää seuraavia toimia:

  1. Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen kaikissa tuloluokissa
  2. Korotetun työmatkavähennyksen voimassaoloa jatketaan ensi vuodelle. SDP esittää vähennykseen lisäkorotusta ja maksimivähennyksen nostoa. Työmatkakulujen verovähennys lisää työnteon kannustimia ja tukee sitä kautta työllisyyttä varsinkin alemmissa tuloluokissa.
  3. Kohdennettu tuloveron kevennys pieni- ja keskituloisille palkansaajille ja eläkeläisille
  4. Lapsilisien ja muiden etuuksien yksinhuoltajakorotusten nostaminen
  5. Sosiaalietuuksien indeksitarkastuksien aikaistaminen myös ensi vuonna
  6. Helpotetaan ulosotossa olevien asemaa vapaakuukausien määrää lisäämällä ja huolehtimalla suojaosan ostovoiman säilymisestä nopean inflaation oloissa
  7. Keliakiakorvaukset takaisin
  8. Hillitään polttoaineiden hinnannousua jatkamalla sekoitevelvoitteen kevennystä ensi vuoteen.
  9. Tuodaan sähkön hintaan helpotusta ottamalla vähintäänkin osa tehoreservistä käyttöön. Tämä toisi parhaimillaan yhden vanhan ydinreaktorin verran lisää sähköä markkinoille. Lisäksi päästökaupan markkinavakausreservistä tulee vapauttaa lisää päästöoikeuksia sähkön hinnan laskemiseksi poikkeustilanteessa. Suomen on syytä aloittaa keskustelu toimivan sähkön hintakaton luomisesta. Nykyistä alempi hintakatto tarvitaan yhteisesti EU-tasolla.

18.8.2022

1 Vastaus artikkeliin

  1. Omakotitaloja Suomessa oli vuonna 2006 jo 970 000, ja tällä hetkellä paljon yli miljoonan kappaletta. Tämä kohtuuton sähkön hinnoittelu koskee rajusti lähes kaikkia suomalaisia ja erityisen voimakkaasti niitä, jotka asuvat omakotitalossa. Nykyhallitus on voimakkaasti tukenut omakotitalojen lämmitysten sähköistämistä ja siirtymistä pois öljylämityksestä. Varmaan hallitus on tietoinen (tosin vahva oletus), että nämä maalämpö-, ilmalämpö, jne. lämmitysmuodot, joita on vimmatusti tuettu tarvitsevat kaikki sähköä toimiakseen. Hallitus voisi vaikka iltalukemisekseen hankkia viimeisen Rannikkoseudun (2.8.22), ja lukea Nina Alhon kirjoituksen mitä tämä järjetön sähköhinnoittelu merkitsee omakotiasujille, ja kuinka merkityksetön on tämä hallituksen sähkötuki omakotiasujille, huolimatta että tuki lienee Saarikon kuningasajatuksen synnyttämä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa