Wanhojen Tovereiden puheenjohtaja Rauno Saari: Koronavaalit

Rauno Saari C 20200512

 

Kuntavaalin ehdokasasettelu päättyy parin viikon päästä. Runsaan kuukauden päästä 7.huhtikuuta ollaan jo ennakkoäänestyksessä. Uurnille kokoonnutaan sunnuntaina 18. huhtikuuta. Innokkaimmat -kuten perussuomalaiset-ovat kampanjoineet jo viime kesästä.Niin olisivat voineet tehdä muutkin.

Parannettavaa viime vaaleihin onkin. Äänestysprosentti oli  58.8.Samaa luokkaa se oli myös edellisessä vaalissa. Kaukana on vuoden 1964 ennätys, jolloin uurnilla kävi 79.3 % äänioikeutetuista.

Tiedä sitten, mitä vaikuttaa,  kun vaaleihin on valmistauduttu poikkeusoloissa. Kellään ei ole lisäksi tietoa, millaisissa oloissa lopputulos syntyy. Asiaa ei paranna käyty keskustelu vaalien siirtämisestä. Oikeusministerille ja puoluesihteereille  korkea arvostus, ettei siihen  juoksutukseen lähdetty. Kun toreilla ei tavata, mediamainonta ja vaalilehdet tekevät   paluuta. Se ei ole huono asia. Sosiaalisen median taidokkaat käyttäjät saattavat olla kuitenkin tässä menossa kuninkaitten tekijöitä. Siina   ajatukset monistuvat  tykkäyksin tavalla, joka ei perinteisessä mainonnassa ole mahdollista. Kaukana on aika, jolloin  ehdokkaiden mainosten millejä mittailtiin ja paheksuttiin käytettyjä summia. Sellaisia  pidikkeitä ei tämä aika tunne.

Kuntavaalien voittajaksi on useamman kerran noussut kokoomus. Päättäjillä mitaten keskusta on ollut kuitenkin kuntien kuningas. Nyt arvioidaan, että näissä vaaleissa voitto ratkaistaan kaupunkien kehyskunnissa. Kokoomus kamppailee maakunnallista sote-uudistusta vastaan. Kampanjan uskottavuus on    kovilla, kun muistetaan, että Kataisen hallitus linjasi sote-uudistuksen perustaksi maakunnan. Stubb jatkoi ja edelleen Sipilän hallitus, jossa  Orpo korvasi Stubbin.

Sosialidemokraateilla on korkea valtakunnallinen kannatus. Kuntavaali  on kuitenkin 294 erillistä vaalia. Jokaisessa niissä on paikallisilla asioilla erilainen merkitys. Valtiohoitajapuolueen maine ei yksin kanna. Muistakin asioista  pitää puhua, kun menosta terveys edellä.

Perussuomalaisille gallupit lupaavat  jopa kymmenen prosenttiyksikön nousua. Asioita he markkinoivat  amerikkalaisittain. Siinä  todenperäisyys ei ole korkeassa asemassa. Kampanjassa on lisäksi  varsin vähän  kunnille kuuluvaa asiaa. Heidän haastamansa  keskustalla on vaikea lähtökohta, mutta  vahva paikallisorganisaatio. Puoluekone on yllättänyt ennenkin .Vihreät hyötyvät maassa tapahtuvasta kaupunkikehityksestä. Profiloitumalla valkoposkihanhien ohjaajiksi ja vaatimalla   kustannuksia autoilulle äänet katoavat ainakin maaseudulla.

Kuntien päätöksenteko on paikallista ja käytännön läheistä. Kuntavaali mittaa kuitenkin kansalaisten tunnetta ja luottamusta. Siten se heijastuu valtakunnan tasolle. Mitä lähempänä vaalipäivä on, sitä tärkeämpää on muistuttaa jokaisen äänen tärkeydestä. Siinä meitä jokaista tarvitaan.

RAUNO SAARI

2.3.2021

1 Vastaus artikkeliin

  1. Kun luin Rauskin kirjoituksen siinä totuus ilmenee. Perussuomalaiset tuntuu käyvän eduskuntavaaleja, hämätäkseen äänestäjiä. Kuntavaalit on merkittävät, valituiksi tulevat valtuutetut päättävät kuntalaisiin kohdistuvista asioista. Mitä tulee vaalityöhön näin koronan aikana se on poikkeava. Ei voida tehdä vaalityötä tapaamalla äänestäjiä eri tapahtumien kautta. Jokaisen SDP:n ehdokkaan on oltava aktiivinen vaaliensuhteen. Asiakeskeisyydellä teemme hyvän vaalituloksen, voi sitä puhua myös toverinkin puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa