Vahvasti ja ”välittävästi”

Rauno Saari Piia Elo ja Mika Maaskola 20230307

Vahvasti ja ”välittävästi”

 

Petteri Orpn (kok) vanhasuomalaisista koostuva hallitus on totta. Neuvottelut ottivat aikaa, mutta enemmistöhallituksen syntyminen  on kansanvallan kannalta hyvä uutinen. Lisäksi  uusi hallitus  vastaa äänestäjien enemmistön ilmaisemaa tahtoa ja Etelärannan työnantajien toiveita.

Orpo ja Riikka  Purra (ps.) vakuuttivat Säätytalolla, että   240 sivun ohjelma rakentuu neljän hallituspuolueen  keskinäiseen luottamukseen, huolellisen työn tuloksena. Suomen asiat luvataan  panna kuntoon ja vastataan haasteisiin, jotka ” meitä uhkaavat”. Suomesta luvataan tehdä ” parempi paikka meille kaikille”. Ohjelmasta  ei sitä kuitenkaan kaikille   tarjoa.Osalle on tulossa  pahempi paikka.

Tarkkaan ei myöskään  selviä, mikä tai mitkä asiat meitä muusta Euroopasta poiketen uhkaavat. Suomi on kyllä velkaantunut. Se on tapahtunut  pitkässä marssissa   Lipposen-Viinasen-Niinistön kahden hallituksen jälkeisinä vuosina. Syytöksiä ei Sanna Marinin (sd) hallitus ole  osannut tai halunnut osaltaan  torjua. Rahaa poltettiin  yhteisymmärryksessä opposition kanssa koronan hoitoon, yritysten suurpiirteiseen  tukeen, Ukrainan  apuun ,huoltovarmuuden nostoon , oman armeijan  varustautumiseen  sekä  kansallisiin energiatukiin. Näistä ei  Marinin  hallitukselle  kiitosta  jaettu. Poliittinen muisti on lyhyt ja armottoman valikoiva.

Hallitukselle toivoo menestystä sosiaaliturvan selkeyttämisessä. Monet ovat sitä yrittäneet. Paikkailuksi ovat yritykset  jääneet. Menestystä myös hankkeelle ,jossa ”työ kannattaa aina ottaa vastaan”.  Satatuhatta uutta työllistä  on kunnioitettava tavoite. Toteutuuko se Etlan ja EK:n ajamalla  työttömien tukien leikkauksella, on  toinen asia,..    Vanheneva ja tyhjenevä Suomen maaseutu kokee  hallituksen aluepolitiikan  ja valtio-osuuksien leikkauksen  kipeänä. Euro on hyvä konsultti, mutta sen puute   synnyttää   varattoman väestön levottomuuden  ja  vaikuttaa  maan sisäiseen turvallisuuteen. Sitä tai nuorison ongelmia ei hoideta poliisien määrää lisäämällä.  Perustason tallaajia ja nuoria kokemattomia voidaan monella tavalla  kurmuuttaa. Mutta hallitus saattaa saada vastaansa    poliittisesti vaikutusvaltaisen  , kokeneen,  keskiluokkaisen ,koulutetun joukon  ,joka ilmoittaa   lapatossumaisesti, että   kyllä , ”töihin, töihin, mutta ei kaikkiin töihin, eikä kaikkina aikoina ”. Mitä hallitus  ja uusi työministeri Satonen sitten miettivät ?

Osaamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen on aikaisemminkin panostettu, kuten ministeri   Anna-Maija Henriksson (r ) on toistuvasti yrittänyt kertoa. Sosiaali- ja terveydenhoidon palveluita on useamman hallituksen toimesta myllätty. Energian omavaraisuutta on kasvatettu . Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden osalta ohjelman esityksen ovat  tuttuja  osa  jo Sipilän (kesk)  hallitusten ajalta . Uutta eivät edusta myöskään tie- ja rautatie -investoinnit , niiden taso  tai  tapa   investointien  kattamisesta. Ihan kaikkea   uuden hallituksen ei  siten tarvitse panna kuntoon alusta alkaen.

Ennen syksyllä alkavaa uutta eduskuntakautta hallitus voi kesäjuhlien puheissa selittää kirjoittamansa ohjelman mustan  ja syyttää  tekstien  mediakäsittelyä liioitteluksi.

 

Vahvasti ja välittävästi!

 

Rauno Saari
Kuvassa vasemmalla Wanhojen Tovereiden puheenjohtajana

3.7.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa