Uskottavuus hakusessa?

Rauno Saari kuva jpg
Sanna Marinin(sd) hallituksen suosio on korkealla. Vähintään tyytyväisiä hallitukseen oli  syyskuun kyselyssä  68 % haastatelluista.

Tulosta on selitelty sillä, että hallitus on tehnyt elvyttävää politiikkaa, eikä menoja ole karsittu. Kevään kehysriihessä ministeriöt saivat, mitä ymmärsivät  pyytää. Siksi tuntui, että syksyn    budjettiriihessä tuskin    uutta ryskettä  kuullaan. Toisin kävi. Budjetti-esitys  kasvoi  80,5 miljardiin euroon Alijäämäksi  tuli kahdeksan miljardia. Ensi vuonna valtiolla on   velkaa 146 miljardia. Se  on kolminkertaistunut 15 vuoden aikana.

 

Velkaan on viitattu kintaalla   hallituksissa sitten vuoden 2008.Hyviä perusteitakin on ollut. Maan talous korjattiin   vuosituhannen vaihteessa kovin ottein. Se ei ollut kivutonta. Hyvän jakoa on siten voitu ja tarvinnutkin harrastaa ,varsinkin kun lainan  korot   ovat olleet  jopa negatiivisia. Nyt  on    toisin. Ensi vuonna valtion korkomenot kasvavat miljardiin euroon.

Marinin hallituksen johtoviisikko on selvinnyt hyvin tehtävästään poikkeuksellisissa oloissa. On ollut koronakriisi, Venäjän hyökkäyssota, kansainvälinen korkea inflaatio sekä tuoreet ongelmat Euroopan sähköpörssin ja johdannaismarkkinoiden kanssa. Siina ohessa on investoitu tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä ponnisteltu ulkomaisten investointien puolesta. On ollut ”hirmuista menoa”  kuten ikivanha Juho-Kusti sanoisi.

Valtiovarainministerin olisi odottanut rakentavan tässä tilanteessa budjettiesityksen toisin. Työllisyys on ennätyksellisellä tasolla. Työttömyys sivuaa alimpia tasoja tällä vuosituhannella. Koronasta toipunut yritystoiminta sai viime vuonna kiinni kasvusta ja hyvä veto on jatkunut. Avoimia työpaikkoja on enemmän kuin vuosiin ja kaikista tekijöistä on pulaa. Nyt olisi ollut aika hillitä menoja, leikata inflaatiota, kerätä kassaa ja varautua ennustettuun talouden taantumaan.  Menoharkinnalla hallitus   olisi vahvistanut uskottavuuttaan myös talouden hoidossa   ja rauhoittanut   tulevaa   talvea ajatellen yritysten   luottamusindikaattoreita, jotka nyt  osoittavat punaista.

 

Kun hallituksen syntysanat lausuttiin kesäkuussa  2019,pääministerinä aloittanut Antti Rinne(sd) totesi, että ”tämä hallitus on sitoutunut reiluun ja oikeudenmukaiseen tulevaisuuspolitiikkaan niin, että huomenna on paremmin kuin tänään niin Suomessa, Euroopassa kuin kansainvälisesti”.  Huomen ei ole   ollut  vielä haavi, mutta tässä on ehkä se rakentunut  ongelma.

Hallitus on  luvannut kansalaisille kaiken  tukensa; se koskee  hintojen nousua,  turvallisuutta ja  kestävää  tulevaisuutta. Ratkaisuja  haetaan poltto-aineiden ja sähkön hintaan, maatalouden   kannattavuuteen, elintarvikkeiden  ja asumisen  kustannuksiin, kansalaisten toimeentuloon, ,vanhusten  palveluihin ja  mihin kaikkeen .Kansanedustajat  vaatimuksineen    esiintyvät    kuin yhdestä puusta Kaikkiin ilmeneviin   ongelmiin  halutaan ja haetaan    valtiovallan ratkaisua. On unohtunut, että joku vastuu on  meillä  tavallisilla tallaajilla .  Poliittisella päättäjällä pitää olla uskallus   sen sanomiseen. Se  tuo  sitä uskottavuutta.

Lohduttavaa    on, että emme tiedä     todellisesta puutteesta   mitään. Varsinkaan, jos vertaamme  elämäämme  vanhempiemme ja isovanhempiemme  kokemuksiin.

RAUNO SAARI

18.9.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa