Tikulla silmään !

Rauno Saari kuva jpg

Tikulla silmään !

Viime kevään eduskuntavaaleissa puheenjohtaja  Petteri Orpo (kok) toisti toistamistaan, että Suomen talous ajautuu  katastrofiin. Velkaantuminen on pakko  taittaa. Julkisia menoja on välttämätöntä  leikata. Sosiologia tuntee menettelyn itseään toteuttavana ennustuksena .Meistä tulee, mitä uskomme. Tapahtuu, mitä ennustamme.

Petteri Orpon tilannekuva on kyllä  oikea. Jotain pitää tehdä  velkaantumiselle, joka on kasvanut  sitten Paavo Lipposen(sd) hallitusten. Lääkkeistä voidaan olla eri mieltä. Petteri Orpon  vanhasuomalainen hallitus  rakensi  velkaantumisen taittamisen    kuuden miljardin euron  menoleikkaukseen. Kevään kehysriihtä valmisteltaessa huomattiin, että kolme miljardia  pitää vielä karsia. Leikkaukset luvattiin tehdä veroja korottamatta ja eläkkeisiin puuttumatta.

Hallitus läpäisi tämän  riihen  sujuvasti.
Vaikka lupauksista   tingittiin, kesän rasismikohun kaltaista varjoa ei syntynyt. Sopeutukset edustavat  kymmenystä tämän vuoden 88 miljardin euron budjetissa.  Kokonaisvelka on    196 miljardia Siihen ja muihin menopaineisiin  ei  ole tehtyjä ratkaisuja suhteutettu. Kauhistellaan vaan  yleisesti talouden tilaa. Vaalien alla vakuutettiin, etteivät kansalaiset  ole syyllisiä  vaan   Sanna Marinin(sd) punavihreä hallitus. Vähälle huomiolle jäivät  koronan aiheuttamat terveydenhoidon menot, yrityksille myönnetyt hätäavustukset,  energia- ja sähkömarkkinahäiriöiden kompensointi ja sotilasmenojen kasvattaminen. Pelkästään Ukrainan sotamenoja  on tuettu kahdella miljardilla. Näitä   on aikanaan yhdessä vaadittu. Nyt pääministeri rauhoittelee, että leikkaukset riittävät   ja ettei ole juurikaan  mitään , mitä  leikata. Orpo unohtaa tarkoituksella    listaamattomien yhtiöiden osingot, osinkoa  jakavien  yritysten  valtiontuet  ja säätiöiden ja rahastojen verovapauden. Tässäkö tämä revohka oli?

VMn kansliapäällikkö Juha Majanen arvio helmikuussa ensi vuoden alijäämäksi  12.9 miljardia euroa  .Julkisen talouden, johon kuuluvat myös   kunnat, hyvinvointialueet ja sosiaalirahastot. Alijäämä on tänä vuonna 3,5 % BKT:stä. Ministeri  Riitta  Purran pelotteluna käyttämä  EU:n taloussääntö paaluttaa rajaa   kolmeen prosenttiin. Suomi on EU:n  maiden keskikastissa , keskivelkaantunut ,vaikka käydystä keskustelusta saa toisen käsityksen.

Hallitus on luvannut, että 70 000 työllistä on syntymässä jo tehdyillä ratkaisulla. Sitä sopii toivoa. Lama tuntuu kuitenkin syventyvän. Ay-kenttä on perusteellisesti  riitautettu. Rakennusala on kanveesissa. Työperäisestä maahanmuutosta   puhutaan. Se ei ole kuitenkaan hallituksen prioriteetti. Hyvinvointialueet ovat  käynnistysvaikeuksissa. Niiden pitäisi saada ratkoa säästönsä ja   palveluverkkonsa   rauhassa harkiten.

Tosi elämässä vaalilupaukset karisevat.
Yhtä lailla kun taloudesta, pitäisi  huolta  tuntea kansalaisten  mielialasta. Alakulo, eristäytyminen ja hallitseva sotainen  ilmapiiri ei kannusta yrittämään, eikä  rohkaise kulutusta.

Elävä yhteiskunta tarvitsee vapaamielistä kansainvälisyyttä, työvoiman   liikkuvuutta  ja   moninaisuuden arvostusta.

RAUNO SAARI

14.5.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa