Sirpa Hagsberg: Menestyäkseen sote-uudistus tarvitsee hyvinvoivan ja riittävän henkilöstön

Hagsberg Sirpa vaalikuva 2021jpg
Terveisiä vuoden viimeisestä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksesta!

Kokouspaikaksi on ainakin toistaiseksi vakiintunut Turun kristillinen opisto, missä myös mm. maakuntavaltuusto pitää kokouksiaan. Tila on hyvä ja toimiva näin isolle kokoonpanolle, myös poliittisille ryhmille löytyy omia kokoontumistiloja ennen varsinaista kokousta.

14.12 2022 pidetyssä, lähes 3 tuntia kestäneessä kokouksessa päätettiin mm. muutoksista luottamushenkilöpaikkoihin sekä valittiin jaostojen ja lautakuntien jäsenet. SDP:n aluevaltuutettu Ari Korhonen on toiminut vuoden 2022 aluevaltuuston puheenjohtajana ja hän on hoitanut tehtävää todella hyvin. Aluevaltuuston puheenjohtajana jatkaa aluevaltuutettu, kansanedustaja Aki Linden, joten puheenjohtajuus pysyy osaavissa käsissä.

Päätimme myös hyvinvointialueen talousarviosta vuodelle 2023 ja taloussuunnitelmasta vuosille 2023-2025, sekä investointisuunnitelmasta vuosille 2024 -2027. Aluehallituksen esitykset hyväksyttiin yksimielisesti, mutta ryhmäpuheenvuoroissa kuului selkeä hämmennys. SDP:n ryhmä tekikin seuraavan sisältöisen toimenpidealoitteen: talousarvion vuoden 2024 valmistelussa talousarviokirjaan tuodaan yksityiskohtaisemmat tulosalue- ja tulosryhmäkohtaiset suunnitelmat tulosaluekohtaisten sitovuustasojen perusteluna. Aluevaltuusto hyväksyi tämän yksimielisesti. Keskustan aluevaltuustoryhmän toimenpidealoitteessa kiinnitettiin huomioita lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin, jota mm. ryhmämme Mari Lahti kannatti. Tämäkin toimenpidealoite hyväksyttiin yksimielisesti.

Mitä lähemmäs h-hetki tulee, sitä selkeämpi käsitys on, miten valtavasta muutoksesta on kysymys. Itse katselen muutosta aluevaltuutettuna, kuntapäättäjänä, siirtyvään henkilöstöön kuuluvana ja myös palvelujen käyttäjänä. Vaikka Varsinais-Suomesta lähdettiin takamatkalta, valmistelu on edennyt vauhdikkaasti. Isona haasteena näen sen, että henkilöstö ei ehdi perehtymään muutokseen omaehtoisesti, koska työ vie kaiken ajan. Esihenkilöiden täytyy tietojen jatkuvasti muuttuessa suodattaa juuri se oleellinen tieto, mitä kyseisessä yksikössä tarvitaan 1.1.2023 alkaen. Vaikka puhelinjat eivät pelaa, ICT ei toimi, ohjelmat saattavat takkuilla, ihmiset pitää hoitaa. Korona ei ole vielä hellittänyt, influenssa ja RS-virus-tapaukset lisääntyvät. Päivystykset kuormittuvat, jatkohoitopaikat eivät vedä. Ongelmia ei tarvitse visioida, ne ovat jo tässä ja nyt ja niiden ratkaisemiseksi on käärittävä hihat aluevaltuustoa myöden.

Menestyäkseen sote-uudistus tarvitsee hyvinvoivan ja riittävän henkilöstön, muuten kaikki jää korulauseiksi. Siihen ei todellakaan olisi varaa.

Aluehallinnon päätöksiin pääsee tutustumaan netissä hakemalla vshyvinvointialue.fi. Myös aluevaltuuston kokouksia pääsee seuraamaan sitä kautta. Seuraavat suuret päätökset tulevat koskemaan palveluverkkoa: mihin ja miten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoiminta keskitetään ja miten ne tuotetaan.

 

Hyvää joulua ja rohkein mielin kohti Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta!

Sirpa Hagsberg

aluevaltuutettu

pelastuslautakunnan jäsen

15.12.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa