Sirpa Hagsberg: Sdp:n näkemys koulu- ja päiväkotiverkkouudistuksesta Naantalissa

Sirpa Hagsberin aloite 20200608jpg

 

Ohessa ensin lyhyt ote kirjoittamastani ja pitämästäni Sdp:n ryhmäpuheenvuorosta kaupunginvaltuuston talousarviokokouksessa 11.11.2019:
”Kun palveluverkko valtuustossa aikanaan hyväksyttiin, vakuutettiin, että jokainen koulu- ja päiväkoti-investointi tai lakkautus päätetään erikseen. Katsomme, että Luonnonmaan perhetalon suunnittelun ja rakentamisen on oltava aikataulussa asuntomessujen kanssa. Velkuan Palvan saareen oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tulossa koulun peruskorjaus, mutta korjaustarpeet olivat niin suuret, että päädyttiin uudisrakennukseen. Ryhmämme olisi ollut tuumaustauon kannalla ja miettinyt, olisiko koululle löytynyt paikka esimerkiksi Teersalosta saaristo-olosuhteiden silti edelleen säilyessä. Kalevanniemen koulun kohdalla siirtäisimme laajennuksen ja peruskorjauksen vielä suunnitelmakauden ulkopuolelle, mutta monitoimihallin voisi jo rakentaa. Emme ole missään vaiheessa vastustaneet ajanmukaisia ja terveitä koulurakennuksia, sillä ne ovat selkeä vetovoimatekijä, kun perheet miettivät uuden kotinsa paikkaa.
Oppimisympäristöjen melko radikaali uudistaminen ja keskittäminen suurempiin yksiköihin vaatii kuitenkin myös seurantaa siitä, miten muissa kunnissa on tässä onnistuttu tai mitä tehtäisiin ehdottomasti toisin.”

Ryhmämme kanta ei ole muuttunut vuoden takaisesta. Joitakin muutoksia on jo tullut: Luonnonmaan perhetalo valitettavasti viivästyy, eikä valmistu asuntomessuihin v. 2022 mennessä. Vuorohoitokoti sijoitetaan valtavaan Kalevanniemen kampukseen, kun sen alun perin piti mennä Karvetin koulun yhteyteen. Kalevanniemeen keskitetään siis yhä enemmän toimintoja ja liikenne tulee lisääntymään voimakkaasti alueen ainoassa liikenneympyrässä ja alueella, jota käyttää myös kansainvälisen tason hotellin asiakkaat ja huoltoliikenne Aurinkotien muun vilkkaan liikenteen lisäksi.

Tahtotilamme on ollut, että terveet ja ajanmukaiset päiväkodit ja koulut säilyisivät perheiden lähipalveluina pienempinä yksiköinä. Varsinkin alakoululaisille tuttu luokka ja oma pulpetti ovat tosi tärkeitä. YLE selvitti elokuussa 2019, minkälaisia uudet oppimisympäristöt ovat. Uusi on aina innostavaa ja mukavaa, mutta kritiikkiäkin esiintyi.

Kotkan vs. opetustoimenjohtaja Reijo Oksalan mukaan: ”Kokonaan avoimet tilat, ”maisemakonttorikoulu”, on todettu monien ikävien esimerkkien kautta kauniiksi ihanteeksi ilman kosketusta oppilaiden todellisuuteen. Oikeasti suuri osa oppilaista tarvitsee nykypäivänä korostetusti nimenomaan rauhallista työtilaa pystyäkseen keskittymään koulutyöhön.”
Opetustilojen ohella perheet kritisoivat myös opetusta. YLE:n haastatteleman oppilaan perheen mukaan uudenaikainen oppimisympäristö vaikeutti opettamista ja häiritsi oppimishaluisen lapsen mahdollisuuksia oppia. Oppilas kuvaili koulupäivän aloitusta kaoottiseksi, kun kymmenet lapset etsivät itselleen istumapaikkaa torilta. Miten näissä tiloissa käy ujoille, hiljaisille lapsille?

Naantalin tyhjeneville koulu- ja päiväkotirakennuksille ei ole ollut mietittynä ainakaan samalla intensiteetillä uusiokäyttöä, kuin millä palveluverkosta päätettiin. Nyt työ on hiljalleen alkamassa. Kuparivuoren koulun lakkauttamisesta tosin on jo tehty päätös, jota ei olisi saanut kritisoida: onhan se jo ”päätetty”, kun palveluverkko hyväksyttiin…

Emme koskaan vastusta järkeviä, perheitä palvelevia päätöksiä ja tulevaankin on uskallettava katsoa.
Näin kompaktin kokoisessa kaupungissa on uskallettava mennä perheet edellä. Jos, ja kun koulu- ja päiväkotikeskittymät Naantalissa on otettu täysimääräisesti käyttöön, toivottavasti niistä löytyy se hyvä, mitä haettiin. Epäkohdista on rohkeasti ja vastuullisesti puhuttava ja päättäjillä sitten oltava viisautta korjata ne.

Lisäksi haluan tuoda julki seuraavaa: kaikki valtuustoryhmämme jäsenet ja muut luottamushenkilömme tekevät koko sydämellään työtä naantalilaisten hyväksi ja suhtautuvat vakavasti äänestäjiltään saamaan mandaattiin.
Yksityisasiat eivät kuulu näiden tehtävien hoitoon.

Sirpa Hagsberg
Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja

23.10.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa