Lauri Laine: Palvelusatsauksia – ei korkeampia kynnyksiä palveluun pääsyyn

Laine Lauri

Sosialidemokraatit ovat huolestuneita ikäihmisten hyvinvoinnista. Mediassa on hehkutettu Naantalin panostavan erityisesti ikäihmisten palveluihin. Panostusta tarvitaankin sillä hoitopalveluja tarvitsevien joukko on kasvanut rajusti ja kasvaa edelleen.

Vuonna 2005 yli 75-vuotiaita oli 1190 nyt heitä on 1962, ja ennusteen mukaan vuonna 2021 jo yli 2200. Tämä kaikki on ollut jo kauan tiedossa, mutta palveluihin satsaamista ei ole tehty. Päinvastoin palvelujen saamisen perusteluja ollaan huonontamassa.

Uusia ikäihmisten palvelujen myöntämisperusteluja ei pidä ottaa käyttöön ennen kunnollisen suunnitelman, jossa selvitetään tarpeet, toimenpiteet, kustannukset ja vastuut ym. tekoa ja sen seurannasta on sovittu.

Nyt talousarviossa oleva korotus 3 miljoonaa on vuosille 2021-2024, siis 750.00 vuodessa mikäli oikein kirjaa tulkitsin.
Se ei riitä edes nykyisen palvelutason ylläpitämiseksi yhä kasvavassa ikäihmisten joukossa Siksi me sosiaalidemokraatit ehdotammekin huomattavaa satsausta jo ensi vuosille.

Tekstiosaan on aihetta tehdä tarkennus, jottei palvelukynnykset nouse tarpeettomasti. Siksi haluamme varmistaa tämän tekstiä tarkistamalla:

Ikääntyneen väestön yli 75-vuotiaiden osuus kasvaa voimakkaasti vuoden 2025 jälkeen. Palvelutarpeen kasvun ja myöntämisperusteiden muutos edellyttää erillisen toimintasuunnitelman laadintaa vuosille2021-2024. Sen tulee sisältää tavoitteet, toimenpiteet, kustannukset, vastuut ja seurannan ikäystävällinen Naantali ohjelman mukaisesti. Ikäihmisten palveluiden myöntämisperusteita ei tule vahvistaa ennen toimintasuunnitelman laadintaa.

Näiden lisäksi haluamme, että valmistaudumme kaluston ja henkilökunnan osalta tulevian vuosina siten, että palveluasuntoja on tarpeen mukaisesti tulevina vuosina.

Lauri Laine Valtuustossa 7.12.2020

 

8.12.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa