Organisaatiouudistustyö – miten jatketaan, kun hyvinvointialue aloittaa 1.1.2023?

Järjestämisvastuu naantalilaisten sosiaali- ja terveydenhuollosta siirtyy Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Samalla siirtyy 60% euroista ja 40% henkilöstöstä. Kaupunginjohtajan vetämänä virkamiehet ovat valmistelleet ja esitelleet useammissa yhteyksissä organisaatiouudistusehdotustaan kaupunginhallituksen pöytäkunnalle, valtuustoryhmille ja puoluejärjestöille. Organisaatiouudistus on tarpeellinen muuttuvassa tilanteessa niin luottamushenkilöorganisaatiossa, kuin virkamiesten määrissä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta ja sen yksilöjaosto lopettavat toimintansa 31.12.2022. Kaupunginjohtaja on ehdotuksessaan korostanut, että rinnakkaista sotea ei tule Naantaliin järjestää. Meillä naantalilaisilla kuntapäättäjillä on kuitenkin velvollisuus seurata, mitä tapahtuu sote-palveluillemme, vaikka päätösvalta meiltä lähtee. Organisaatiouudistusehdotuksessa asian ratkaisuksi oli esitys muuttaa koulutuslautakunta sivistys- ja hyvinvointilautakunnaksi, sekä siirtää sille uusia tehtäviä. Tämä nousi esiin eri yhteyksissä ehdotusta käsitellessä. Emme kuitenkaan innostuneet ns. superlautakunnasta, jolla on jo muutenkin isot vastuut varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja isosta kouluverkkouudistuksesta.

Kaupunginhallituksen kokouksessa 3.10 nostimme ”kissan pöydälle” ja pidimme reilun neuvottelutauon ryhmien välillä, sillä ratkaisuehdotus tuntui vaivaavaan kaikkia. Asiaa pyöriteltiin, hyviä ajatuksia ja ehdotuksia tuli kh:n pöydän molemmilta puolilta, jonka jälkeen päädyimme yksimieliseen ratkaisuun: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta säilytetään ja muutetaan hyvinvointilautakunnaksi, jolle siirtyy uusia tehtäviä. Kulttuuri ja vapaa-aika tarjoa oivat lähtökohdat hyvinvoinnin edistämiseen ja edelleen lisäämiseen. Koulutuslautakunnan nimi säilyy ennallaan.

Tämä on nyt hyvä lähtökohta huolehtia tasapainoisesti kaiken ikäisten naantalilaisten ennaltaehkäisevästä hyvinvointityöstä ja myös niistä toimista, mitä sotelaki edelleen velvoittaa kuntia tekemään myös hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen. Kaupunginjohtajan vetämäksi ilmoitettua ns. hyte-ryhmää tullaan edelleen tarvitsemaan, samoin hyte-koordinaattorin työpanosta.

Organisaatiouudistuksen käsittely ja siihen liittyvä päätöksenteko tulee jatkumaan vaiheittain.

 

Sdp:n kaupunginhallituksen pöytäkunta

Kimmo Aho, kh:n 2. varapj

Sirpa Hagsberg, valtuustoryhmän pj, aluevaltuutettu

Pirjo Maja, kaupunginvaltuuston 2, varapj.

4.10.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa