”Naantalin politiikka kaipaa vapaamuotoista keskustelua” – Vakka-Suomen Sanomat

F65D8297-BD77-4BA3-B06B-ECB899B7E52F

Kimmo Ahon haastattelu Vakka-Suomen Sanomissa 28.7.2020 (Vesa Penttilä)

 

Vuodesta 1993 lähtien Naantalin valtuustossa istunut Kimmo Aho muistelee muutoksia aurinkokaupungin päätöksenteossa. Yksi asia miestä hieman kismittää.

Ennen olimme kokousten ulkopuolella enemmän tekemisissä puoluekannasta riippumatta. Kun vapaamuotoisesti keskustelimme menneistä ja tulevista, hyviä juttuja lähti viriämään valmisteltaviksi. Tässä on menty huonompaan suuntaan. Luottamus syntyy siitä, että tunnemme toisemme eikä tähän päästä kuuntelemalla valtuustopuheenvuoroja, Aho sanoo.

Aho pohtii Naantalin poliittista tilannetta, jossa kokoomus on ylivoimaisesti suurin puolue viime kuntavaalien runsaas 35 prosentin kannatuksellaan. Yhtä selvä kakkonen on SDP, joka keräsi vuonna 2017 vajaat 23 prosenttia äänistä.

– On hyvää demokratiaa ja on huonoa demokratiaa. Niin ei pitäisi toimia, että jollet ole samaa mieltä, niin ainoa vaihtoehto on äänestys. Olen tottunut työelämässä etsimään sellaisia ratkaisuja, että jokainen saa jotakin. Toki ymmärrän sen aseman, jonka kaupunkilaiset ovat vaaleissa luoneet.

Ahon mukaan Naantalissa on nykyisin kokoomuksen tukena selkeä porvariblokki.

– Kokoomuksen ja SDP:n yhteistyö on hiipunut. Se oli aiemmin hedelmällistä neuvonpitoa naantalilaisten hyväksi. Ehkä politiikassa ei aina kannattaisi tähdätä selkävoittoihin.

 

Tällä vaalikaudella Naantalin valtuustoa luotsaa peräti kolme eri puheenjohtajaa. Konkaripäättäjä Mikko Rönnholm heilutti nuijaa ensimmäisen vuoden ennen kuntavaalien ääni-imurin Toni Forsblomin kaksivuotista kauppa. Nyt Kimmo Aholla on vuoden mittainen pätkäpesti valtuuston johdossa.

– Näin sovittiin neuvotteluissa viime vaalien jälkeen, jotta kaikki palikat saatiin paikoilleen. Itselläni ei ole sellainen olo, että vuoden puheenjohtajuus olisi liian lyhyt aika. Ei minulla tähänkään tehtävään ole suurta hinkua ollut, mutta tulee nyt tämäkin koettua. Yleensä puheenjohtajan paikalle tähtäävät sellaiset, joilla on pyrkyä valtakunnan politiikkaan. Tällaisia unelmia minulla ei ole, Aho toteaa.

Aho ei vielä osaa sanoa, kuinka paljon hän aikoo osallistua valtuustokeskusteluun.

– Tämä jää nähtäväksi. Pääroolini on johtaa puhetta, kun muu sali keskustelee. Ehkä silti saatan joskus oman mielipiteeni lausua.

Koronakevät iski myös Naantalin kaupungin talouteen.

– Naantalilla on kuitenkin liikkumavaraa enemmän kuin kunnilla yleensä, sillä lainamäärä on vähäinen ja viime vuosina on syntynyt runsaasti ylijäämää. Sietokyky on keskimääräistä parempi, Aho kuvailee.

Tosin Ahon mukaan ylijäämästä ei kannata henkseleitä paukutella, sillä osa perustuu muutaman vuoden takaiseen veroprosentin nostoon.

– Viranhaltijavalmistelun jälkeen korotuspäätös tehtiin yksimielisesti, mutta nyt voi ainakin kysyä, oliko se välttämätön ratkaisu.

Aho myöntää, että yksi Naantalin ongelmista on ikärakenne, jossa vanhusväestön osuus on varsin suuri.

– Tulevina vuosina satsaamme kymmeniä miljoonia euroja kouluverkkouudistukseen, vaikka lapsimäärä sukeltaa ja syntyvyys sakkaa. Tätä voi tietenkin perustella niin, että pyrimme saamaan lapsiperheet kiinnostumaan Naantalista. Lapsia ja ikäihmisiä ei pidä asettaa vastakkain, mutta vähän hitaasti etenee vanhusten palveluasuntojen lisääminen, vaikka niihin on jo jonoa.

Aho muistuttaa SDP:n esityksestä, jonka mukaan kouluhankkeiden mitoitusta olisi pitänyt arvioida uudelleen, kun oppilasmääräennusteet osoittavat alamäkeä. Uutta koulutilaa on tulossa Kalevanniemen isoon kampukseen, Luonnonmaalle asuntomessualueen läheisyyteen ja Velkua Palvan saareen.

– Myös velkualaiset ovat koulunsa ansainneet. Kun vanhaa koulua ei ryhdytty remppaamaan, niin uudelle koululle olisi voitu löytää parempi paikka mantereen puolelta Teersalosta. Myös Merimasku ja Rymättylä ovat hyötyneet kuntaliitoksesta, joten toivottavasti yhteisöt säilyvät elinvoimaisina.

Aho odottaa, että Naantali kykenee hyödyntämään vuoden 2022 asuntomessut.

– Messut tuovat positiivista julkisuutta ja samalla Naantalia saadaan esiteltyä laajemminkin. Toivottavasti messukävijät kiinnostuvat kaupungista.

Nesteen jalostamolla pääluottamusmiehenä työskentelevä Aho löytää korona-ajasta yhden hyvän puolen: uudeksi harrastukseksi on tullut samoilu luonnossa.

Vakka-Suomen Sanomat (28.7.2020)

Alkuperäinen juttu Vakka-Suomen Sanomien nettisivuilla:

Naantalin politiikka kaipaa vapaamuotoista keskustelua

 

5.8.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa