Mikko Rönnholmin aloitteet: Veteraanijuhla ja Mannerheiminkatu

Mannerheiminkatu 1914

Naantalin kaupunginvaltuustolle

 

Naantalissa kansalaisjärjestöt järjestivät  itsenäisyysjuhlan  talvi- ja jatkosodan jälkeisinä vuosina. Veteraani- ja reserviläisjärjestöt huolehtivat juhlien puitteista. 1960-luvun lopulla kaupunki otti vastuulleen juhlien järjestämisen. Sotien veteraanit olivat pitkään juhlinen merkittävä osa yleisöstä.

Tämän vuoden juhlan alku havahdutti. Ensimmäistä kertaa puheet eivät alkaneet kunnioitetut sotiemme veteraanit puhuttelulla.
Paikalla ei ollut yhtään veteraania, kertoi juhlassa ollut veteraanijärjestön puheenjohtaja. Veteraaneja on jäljellä neljä, viidennen Hannes Pullin muistokirjoitus oli päivän lehdessä. Puheenjohtajan mukaan veteraanien leskiä on elossa 50.

Merkittävästä muutoksesta on kysymys – ollaan yhden aikakauden lopussa. Itse havahdun muutokseen muistelmalla, että tulleessani valtuustoon ensimmäistä kertaa valtuustossa oli kaksi kansalaissodan veteraania, yksi valkoisella   ja yksi punaisella puolla mukana ollut.
Omassa ryhmässäni enemmistössä olivat viimeisten sotien veteraanit. Vuonna 2004 viimeinen valtuustossa ollut veteraani Paavo Pensamo luopui valtuustopaikastaan.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa tasavallan presidentin juhlavastaanotolla ei ollut veteraaneja. Heille järjestettiin erillinen juhlatilaisuus. Järjestely ja sen uutisointi onnistuivat hienosti.

Tätä esimerkkiä noudattaen ehdotamme, että kaupunki järjestäisi veteraanijärjestöjen kanssa yhdessä erillisen itsenäisyyteen liittyvän juhlatilaisuuden tilaisuuden veteraaneille ja heiden leskille.

 

>>>>>>>>>>               <<<<<<<<<<<<<

 

Mannerheiminkadun kunnostamisen suunnitelman laatiminen

 

Mannerheiminkatu on Naantalin historiallinen pääkatu: Isokatu – Aleksanterinkatu – Mannerheiminkatu. Rannassa oleva kioski ja sen edessä oleva aukio – Huokausten silta – Venehamina ja taustalla oleva kirkko.
Se on Naantalin ehkä kuvatuin paikka.

 

Kuva vuodelta1914, jolloin siellä luettiin sodan siis I maailmansodan alkamisesta kertovaa sähkösanomaa.
Paikka on kulttuurihistoriallisesti kuin myös nykyisinä elokuvien kuvauspaikkana tunnettu. Mannerheiminkadun kokonaisuus on keskeinen osa historiallista Naantalia.

Katu itsessään ei ole arvonsa mukaisessa kunnossa.
Naantalilla on varaa ja paikoittain halua, kuten  esimerkiksi  Kaivohuoneen Plazan toteuttamien osoittaa. Nyt olisi vihdoin  aika kunnostaa Mannerheiminkatu. Siihen on myös taas kerran erityinen syy, koska katu on avattu vesijohtoremonttia varten.

Siksi ehdotamme,

että kaupunki pikaisesti laatisi suunnitelman Mannerheiminkadun kunnostamiseksi sen ympäristö ja historian mukaiseksi. Ja tämän suunnitelman mukaan vesijohtotyömaan jälkiä korjattaisiin.

 

NAANTAALISSA 12 PNÄJOULUKUUTA 2022

 

 

 

 

13.12.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa