Markus Helenius:  Taas yhdet, mutta tärkeät vaalit!

Helenius Markus

 

Uskon jokaisen haluavan, että tarvittava apu saapuu paikalle mahdollisimman nopeasti sillä hetkellä, kun omalle kohdalle jonkinlainen onnettomuus sattuu.

Vaaleja on ollut viime aikoina melko tiuhaan ja monella, niin ehdokkailla kuin äänestäjillä alkaa olla jo niin sanottu “vaaliähky”. Monesti kuulee ihmisten sanovan, että ei kiinnosta koko vaalit, koska taas äänestetään yksi turha hallintoporras. Ehkä niin tai ehkä ei, sen aika näyttää. Joka tapauksessa päätös uusien hyvinvointialueiden perustamisesta on tehty.

Nämä vaalit ovat erittäin tärkeät meidän jokapäiväisen elämämme ja hyvinvointimme kannalta.

Aluevaaleissa valittavat edustajat ovat päättämässä missä ja millä tavalla tulevaisuudessa meidän jokaisen tarvitsemiamme sosiaali- ja terveyspalveluja, sekä usein niin pienelle huomiolle jäävää palo- ja pelastustoimintaa tarjotaan. Näiden palveluiden järjestämisvastuu siirretään nyt valittavalle aluehallinnolle.

PELASTUSTOIMEN TUNTEMUS TARPEEN

Talouden kannalta palo- ja pelastustoimi on sosiaali- ja terveyspalveluiden rinnalla mitättömän pieni osa-alue ja usein ehdokkaidenkin tietotaito ja ammattiosaaminen painottuvat terveysalalle.

Ihmisille palomiehet eivät näyttäydy samalla tavalla heidän jokapäiväisessä elämässään, kuten esimerkiksi lääkärien ja hoitajien roolit näkyvät selvemmin, koska heidän kanssaan ollaan tekemisissä enemmän.

Uskon kuitenkin jokaisen haluavan, että tarvittava apu saapuu paikalle mahdollisimman nopeasti sillä hetkellä, kun omalle kohdalle jonkinlainen onnettomuus sattuu. Tämä apuun saapuva taho on hätätilanteissa yleisesti palokunta.

On syytä olla hereillä ja hyvin asioihin  perehtyneitä.

En missään nimessä vähättele sote-palveluiden tärkeyttä ja asiantuntemuksen tarpeellisuutta, kun näistä asioista päätöksiä tulevaisuudessa ylikunnallisesti tehdään. Tätä asiantuntemusta ja kiinnostuksen riittämistä myös palo- ja pelastustoimea koskevia päätöksiä tehtäessä ehdottomasti tarvitaan.

PERUSPALVELUT PAIKALLISESTI

Usein kuulee ihmisten huolesta ja pelosta kaikkien näiden meille jokapäiväisessä elämässä tarvittavien palveluiden “karkaamisesta” kauas suuriin kaupunkeihin. Meillä pienempien pitäjien asukkailla on varmasti kaikilla halu säilyttää vähintäänkin samat palvelut omassa kunnassa, kuin mitä meillä nytkin on.

Nyt hyvinvointialueiden aloittaessa kuitenkin todennäköisesti suhteellisen nopealla aikataululla esitetään erilaisia pitkän aikavälin linjauksia ja uudistuksia. Tällöin aluehallintoon valittavien luottamushenkilöiden on syytä olla hereillä ja hyvin asioihin perehtyneitä.

Mielestäni perusterveydenhuollon palvelut ovat tulevaisuudessakin tärkeää tarjota paikallisesti ja pitää lähellä ihmisiä. Erikoissairaanhoito on kuitenkin varmasti taloudellisesti ja myös palveluiden laadun sekä jokaisen asukkaan edunmukaista keskittää tiettyihin yksiköihin alueellisesti, kuten nyt jo toimitaan. Ei tämä sote-uudistus ole välttämättä uhka, vaan se voi olla myös mahdollisuus.

NAANTALIN ÄÄNI ALUEELLA KUULUVIIN

Äänestäjän kannattaa näissäkin vaaleissa tarkoin puntaroida, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja valita ehdokas, joka näitä asioita ja arvoja puolustaa. Minulle on eräs tuttavani joskus sanonut ivallisesti: “politiikka on omien etujen ajamista”.

Ehkä tässäkin lauseessa on totta toinen puoli? Itse olen tämän lausahduksen ajatellut niin, että jokainen ihminen on oman elämänsä asiantuntija ja ensisijaisesti varmasti ajaa niitä asioita, mitkä ovat hänelle itselleen tärkeitä. Joten äänestetään oman kuntamme edustajia aluevaltuustoon, jotta saadaan Naantalin ääni kuuluviin.

Joka tapauksessa äänestämättä jättäminen ei ole kannanotto, vaan jopa piittaamattomuutta itseään koskeviin asioihin. Niin kuin alussa vaaliähkystä mainitsin, näissä vaaleissa on pelkona pieni äänestysaktiivisuus. Mitä suurempi äänestysprosentti vaaleissa saavutetaan, sitä paremmin kansan ääni päätöksiä tehtäessä kuuluu.

Käydään äänestämässä!

1.1.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa