Markku Vuoti: Kaukolämmön tuotanto Naantalissa salaisuuksie takana.

Markku Vuoti 20201228

Naantalissa sijaitseva pääasiassa puuta polttoaineenaan käyttävä ja kaukolämpöä Turun seudulle kaukolämpöä tuottava yksikkö Turun seudun kaukolämpö oy NA4 on suurissa ongelmissa. Korkean kaukolämmön tuotannon hinnan ja voimakkaasti ilmastoa saastuttavan tuotantonsa vuoksi. Osittain siksi että turpeen ja hiilen käytöstä lisäpolttoaineena ollaan luopumassa. Niiden käytön hinta polttoaineena on voimakkaasti noussut niiden korkean verotuksen ja päästökaupan kustannusten vuoksi. Sama kehitys tulee hallituksen päätöksellä jatkumaan.

Suomesta ostettavasta puusta kilpailevat kuntien kauko- ja lähilämpölaitokset. Myös muita puuta polttoaineena käyttäviä yksiköitä alueella on. Markkinatalouden lakien mukaan tällaisessa tapauksessa jossa kysyntä ylittää tarjonnan tuotteen hinta nousee. Puun saatavuusongelman seurauksena NA4 voimalaitos joutuu ostamaan noin neljäsosan (25%) puupolttoaineestaan ulkomailta.

Voimalaitoksen johto ilmoittaa tuonnin lähteeksi Baltian maat ja Venäjän. Yksityiskohdat tuonnin lähteistä on ilmoitettu olevan liikesalaisuus. Samoin on kotimaisen biopolttoaineen kaupan kanssa.

Se keneltä ostetaan ja mistä polttoaineen tuonti tapahtuu on liikesalaisuutta. Tämän vuoksi emme voi tietää tuonnin aiheuttamien todellisten ilmastopäästöjen määrää. Sitä päästön määrää, jonka polttoaineen hankkiminen ja kuljetus laitokselle aiheuttaa. Olen tiedustelut yrityksen johdolta olisiko mahdollista avata nuo tiedot polttoaineen myyjistä ja alueista mistä puupolttoainetta tuodaan julkisiksi? Vastaus on tiukka ”ei”. Yhtiön hallituksessa kuntien omistusta edustavilta poliitikoilta en ole asiaa tiedustellut. Toivoisin kuitenkin heidän ottavan asian yhtiön hallituksessa esille.Näkisin kuitenkin avoimuuden tämäntyyppisen yrityksen keskeisenä arvona. Niin polttoaineen hankinnan ja ympäristöä rasittavien päästöjenkin osalta. Asioiden mahdollisimman suuri salaaminen ei voi olla  johtavana ajatuksena yrityksen arvoissa. Fortum itsessää konsernina liputtaa täysin avoimen toiminnan puolesta. Fortum omistaa 53,5 % yhtiöstä.

Mahdollisuus vähentää ilmastoon aiheutuvia päästöjä puuta polttamalla NA4 yksiössä alueen asuntojen lämmitykseen on menetetty jo kauan sitten. Meille annetaan päästöistä virallinen kuva että, ”Polttoaine ei sisällä ympäristöä rasittavia päästöjä siinä vaiheessa kun se syötetään kattilaan energiantuotantoa varten”? Kaikki tiedämme että se ei ole totta. Mitä kauempaa polttoaine tuodaan siitä aiheutuvat päästöt pakostakin sisältyvät esimerkiksi kodin lämmitykseen kaukolämmöllä käytettyyn energiaan. Mitä kauempaa polttoaine joudutaan kuljettamaan, sitä kalliimpaa kaukolämpö on. Näiltä osin tilanteessa ei ole näkyvissä polttoaineen hintaan mahdollisesti alentavia vaikutuksia. Nousupainetta kylläkin. Kaukolämmön hinnan on pakko seurata pääpolttoaineen ja tarvittavien lisä polttoaineiden hintaa.

Liikesalaisuudesta seurauksena emme voi tietää onko niin että, Naantaliin myytävän puupolttoaineen sijaan myyjän alueella käytetään omaan lämmityksen enemmän ilmastopäästöjä aiheuttavia polttoaineita. Poltettavasta energiapuusta kun on puutetta koko Itämeren alueella, ei yksin Suomessa.

Lämmitystä korvaavina lämmitysmuotona voin mainita esimerkiksi Pietarin kaukolämmön tuotannossa käytettävän raskaan polttoöljyn. Se on raskas polttoöljy joka sisältää esimerkiksi niin paljon rikkiä ettei se kelpaa vientiin. Samantyyppistä polttoainetta käytettiin Naantali 1 voimalaitoksella 70-luvulla. Sen tyyppinimi oli tuolloin ”por 2000” ja kattilan polttoon syötössä sen lämpötila piti olla yli 170 astetta. Nesteeltä tuo polttoaine tuli laitokselle putkea pitkin.

Lisäksi on NA4 laitoksella on omat tekniset ongelmat. Talvella laitos ei pysty pelkällä puupolttoaineella kaukolämpöjärjestelmän edellyttämään  täyteen tehoon. Rinnalle on käynnistettävä lisää tuotantoa,.Se vaatii erilaisen lisäpolttoaineen, mutta mikä se voi olla? Hiili ja turve ovat liian kalliita..

Kaikki tämä yhteensä tekee kaukolämmöstä kilpailu kyvyttömän esimerkiksi maalämpöön verrattuna kiinteistöjen lämmityksessä. Rauno Vilhonen kirjoitti Turun Sanomissa aiheesta 29.5 Siinä on viittauksia siitä minkälaisena taloyhtiöt kaukolämmön tulevaisuuden näkevät.

Kaukolämmön tulevaisuutta ei varmisteta salamalla tietoja sen sisällöstä, vaan ainoa mahdollisuus on avoimuus ja tosiasioiden avaaminen asiakkaille ja alueen asukkaille  sellaisena kuin se on. Vain yhdessä voimme löytää ratkaisut ongelmiin.

 

Markku Vuoti,  kotitarvefilosofi Yli 30 vuotta työssä Naantalin voimalaitoksella

2.6.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa