Brysselinpitsiä  !

Rauno Saari Saariselkä 20240325

 

Vajaat kolme kuukautta ja äänestetään Euroopan Parlamentin paikoista. Parlamentin jäsenet eli mepit (MEP) valitaan  viiden vuoden välein suorilla vaaleilla.

Jokaisesta maasta valitaan väkilukuun suhteutettu määrä edustajia.  Britannian EU-eron  jälkeen parlamenttiin kuuluu 705 jäsentä. Suurimmat määrät meppejä  ovat Saksalla (96) ja Ranskalla (79) .Suomella  paikkoja  on  jatkossa  15.Parlamentti  on  kansanedustuslaitos. Se määrittää Euroopan  Unionin (EU) politiikan ,päättää  lainsäädännöstä ,valitsee komission puheenjohtajan ja komissaarit, käyttää budjetti- ja valvontavaltaa ja saattaa asioita Luxemburgissa  toimivaan   tuomioistuimeen.

Harva tietää, että parlamentin  kotipaikka on Strasbourg  ja  sen sihteeristö on  sijoitettu Luxenburgiin. Parlamentti kokoontuu Strasbourgissa  vain neljänä päivänä kuukaudessa  ja  silloin täysistuntoihin. Muut istunnot  tapahtuvat Brysselissä. Tätä hyppimistä ja  tavaroiden edestakaista   rahteerausta on vuosia kritisoitu, mutta turhaan. Se kertoo, että EU  ei ole koneisto, jossa syntyy täydellisiä päätöksiä. Se on poliittinen yhteisö erilaisin  intressein.

Eurovaalista 2024 on povattu muutosvaalia. Näin on ainakin Suomen osalta. Vuoden 2019 vaaleissa valituista puolet on jättämässä paikkansa. Myös puolueiden voimasuhteissa on tapahtunut  muutoksia. Keskusta on menettänyt kannatuksestaan liki puolet ja vihreät kolmanneksen.
Taloustutkimuksen  mukaan keskusta menettäisi  toisen paikkansa ja vihreät menettäisivät kaksi paikkaa   kolmesta. Myös Ruotsalaisen kansanpuolueen  paikka olisi vaarassa.

Kannatusmittaukset eivät kuitenkaan kerro vaalien tulosta. Rkpn  Nils Torvalssin paikkaa lähtee puolustamaan  vahva parivaljakko Anne-Maja Henriksson ja Eva Biaudet. Torjuntavoitto on todennäköinen. Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen hakee    jo viidettä ja Henna Virkkunen(kok) kolmatta kauttaan. Virkkuselle  ollaan  sovittamassa vaalin jälkeen  Jutta Urpilaisen (sd)  komissaarin paikkaa,   kun sitä   ei   tarvittukaan    Alexander Stubbille. Eero Heinäluoma (sd) on uusimassa paikkansa. Niin myös Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.),jos vaaliin asettuu. Teuvo Hakkarainen (ps.) on  halukas jatkamaan ,mutta puoluesihteeri Vuorenpää  (ps.) ilmoittaa, ettei Hakkarainen asetu ehdokkaaksi.

Viime vuodet eivät ole olleet Unionille helppoja. On  ollut finanssikriisi, koronakriisi ja useita pakolaiskriisejä. Sotaa käydään Ukrainassa ja  Gazassa . Levottomuudet laajenevat Punaisella merellä. Ukraina on kaatumassa EU:n syliin. On perusteltu pelko, että kriisitoimet jäävät pysyviksi.

Yhdysvaltojen turva ei ole lisäksi jatkossa yhtään   selvä asia, eikä lännen kilpailevan  talouden  varaan voida rakentaa. Inflaatiota ei ole saatu vielä aisoihin. On ilmastokysymystä, on  luontokatoa   ja vihreän siirtymän tavoitteet vaativat   suuria investointeja.

Taloudelliseen toimeliaisuuteen painottuva toiminta on  ollut  EU:lta   kadoksissa  tai  jäänyt muiden intressien jalkoihin. Eikä   vaadittavia, rationaalisia ratkaisuja helpota, että populismin ja EU-vastaisuuden ennakoidaan vahvistuvan kesäkuun vaalissa. Miten tämä taidokas pitsi kurotaan, jaa nähtäväksi ensi syksyyn.

RAUNO SAARI

31.3.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa