Tulevan aluevaltuutetun vaativa luottamustoimi

Hagsberg Sirpa vaalikuva 2021jpg

Aluevaltuusto valitaan 23.1.2022 pidettävissä aluevaaleissa. Puolueet ovat asettaneet ehdolle itse parhaaksi katsomansa määrän henkilöitä. Sdp:n henkilövalinta Naantalissa perustui neljään vahvaan alueeseen: pelastustoimeen, perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon sekä lääketieteeseen / tutkimukseen. Sosiaalitoimen asioihin ehdokkaat ovat perehtyneet kunnallisen päätöksenteon kautta. On tärkeää, että valituksi tulee strategisesti ajattelevia, talousasiat hallitsevia, lähelle ja kauas näkeviä, mutta myös operatiivisia osaajia, kun uudistusta lähdetään  vauhdilla heti vaalien jälkeen suunnittelemaan eteenpäin. Eri lähtökohdista tulevat aluevaltuutetut aloittavat laajan ja vastuulliseen työnsä välittömästi järjestäytymällä.

Sote-uudistus ei saa olla sanelupolitiikkaa nopealla tahdilla norsuluuntornista katsoen. Koko maassa on suuria vaikeuksia saada osaavaa ja pysyvää henkilökuntaa. Koronan hoito on vaatinut ja vaatii vielä pitkään valtavasti resursseja. Myös uuden sukupolven ajattelutapa on muuttunut. Vakituinen  työsuhde ei enää välttämättä olekaan se tavoite valmistumisen jälkeen, ei haluta sitoutua.  Lähihoitajia sijaisuudet tai vakituiset tehtävät vielä kohtalaisesti kiinnostavat, sairaanhoitajien kohdalla tilanne on hyvin vaikea ainakin perusterveydenhuollossa. Työrupeamat saatetaan tehdä henkilöstöfirmoille, jotka maksavat palkan kerran viikossa perjantaisin. Tähän ei kuntatyönantaja pysty. Nämä yritykset houkuttelevat myös vakituisia toimijoita, kun ei enää jakseta rikkonaista ja raskasta työarkea.  Työn kehittämiseen ei jää aikaa. Työpaikoilla ollaan väsyneitä myös jatkuvaan perehdyttämiseen, mutta myös siihen, että vuoroja tehdään vajaalla miehityksellä. Työnantaja on luottamushenkilöiden kanssa saanut neuvoteltua tyydyttävän hälytysrahan. Tällä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, mutta se houkuttelee jäämään tuplavuoroon hieman paremmin.

Kunnissa pitää nyt kääntää kaikki kivet, jotta sote-alueelle jää työntekijöitä niin perus-, kuin esimiestehtäviin. Ilman koulutettua, motivoitunutta ja hyvinvoivaa henkilöstöä palvelulupaukset eivät tule pitämään luki strategiapaperissa mitä tahansa. Liikkeenluovutuksen myötä hyvinvointialueen palvelukseen siirtyvä henkilöstö ei ole kasvotonta massaa ja muutosvalmennus on aloitettava viipymättä.

Sirpa Hagsberg

apulaisosastonhoitaja, sairaanhoitaja AMK

aluevaaliehdokas, Sdp

20.1.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa