Riku Luoto: Valmis käärimään hihat

Luoto Riku
Palveluiden tulee olla jokaisen saatavilla silloin kun niitä tarvitaan, yhdenvertaisesti, matalalla kynnyksellä ja riittävän lähellä. Jotta meillä olisi tulevaisuudessakin tarjolla laadukkaita palveluita, on palkkaus ja työolot saatava kuntoon.

Kevään aluevaalien tavoite on sote-palveluiden parantaminen.

Vaalit ovat tärkeät, koska tuleva aluevaltuusto tekee päätökset niin palveluverkosta ja palveluiden sisällöstä kuin henkilöstön asemasta ja osallisuudestakin. Vaalit ratkaisevat, minkälaiset sote-palvelut Varsinais-Suomessa on tulevaisuudessa.

Palveluiden tulee olla jokaisen saatavilla silloin kun niitä tarvitaan. Palvelua tulee saada yhdenvertaisesti, matalalla kynnyksellä ja riittävän lähellä. Palvelut pitää tuottaa kustannustehokkaasti ja laadukkaasti. Panostukset terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen kaventavat alueen asukkaiden terveyseroja. Keskeisimpien palveluiden tuottaminen maksaa, mutta niistä tinkiminen maksaa vielä enemmän.

                      Tasa-arvo sote-palveluissa tarkoittaa asukkaiden oikeutta laadukkaisiin palveluihin, mutta myös, että palveluiden tekijöitä kohdellaan reilusti.

Elämisen laatua luodaan sote-alan osaajien työllä. Paheneva työntekijäpula sote-alalla on valitettavasti todellisuutta. Sen korjaamiseen vaaditaan hoitoalan vetovoiman kasvattamista.  Tämä tarkoittaa sekä parempaa palkkatasoa että työoloja. Työn kuormittavuus johtuu pitkälti siitä, että tekijöitä ei ole riittävästi. Eikä lisää saada, jollei palkkaus vastaa työn vaativuutta.

Jotta meillä olisi tulevaisuudessakin tarjolla laadukkaita palveluita, on palkkaus ja työolot saatava kuntoon. Se on ehdoton edellytys, että sote-uudistuksen tavoitteet voivat toteutua.

LAADUKAS JOHTAMINEN

Hyvinvointialueella on kiinnitettävä erityistä huomiota johtamiseen.  Johtamisen on oltava laadukasta. Esimerkiksi hoitohenkilöstöä tulee johtaa hoitotyön ammattilaiset, jotka ymmärtävät professiota.

                      Oikea-aikaisuus luo hyvinvointia ja säästää euroja.

Oikea-aikaiset ja oikeantasoiset peruspalvelut ovat koko sote-kentän perusta. Hyvillä peruspalveluilla voi vähentää kalliimman erikoissairaanhoidon ja muiden raskaampien palveluiden tarvetta.

Oikea-aikaiset palvelut eivät pelkästään luo hyvinvointia, ne säästävät myös euroja. Hoitoon pääsyn pitkittyessä ongelmat suurenevat ja kasaantuvat ja tulevat näin myös kalliimmiksi hoitaa. Siksi perustason vahvistaminen on järkevää sekä taloudellisesti ja inhimillisesti tärkeää.

Erikoissairaanhoitoakaan ei pidä unohtaa, sen kehittäminen on edelleen tärkeää.

Helposti julkisessa keskustelussa unohtuu, että uudistuksessa on kyse myös paljon muusta, kuin vain lääkäriin pääsystä. Nyt uudistetaan myös sosiaalialan palveluita ja pelastustoimea.

 

LAAJAT VERKOSTOT

 

Olen koulutukseltani röntgenhoitaja (amk). Ammattini ja luottamustehtävieni pitkän kokemuksen myötä minulla on laaja näkemys sote-kentästä, siitä mikä toimii ja mikä ei toimi, minkälaisilla ratkaisuilla voimme vaikuttaa sote-palveluiden toimivuuteen, laadukkuuteen ja kustannustehokkuuteen.

Tehtävieni vuoksi minulla on laajat verkostot sote-alan ammattilaisista ja päättäjistä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Tunnen sote-kentän erittäin hyvin noin kahdenkymmenen vuoden alan kokemuksella.

Olen valmis käärimään hihat, kaikkien parhaaksi.

 

1.1.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa