Markku Vuoti: Naantalin Energian tulisi pyrkiä oman tuotannon suuntaan

Markku Vuoti 20201228

Sähköenergian hinnan heilahtelu ylös ja alas on voimistunut jo asiakkaidenkin  kiinnostuksen yllättävällä suuruudella. Samassa tilanteessa on  sähköä pörssistä asiakkailleen välittävä sähkön myyjä. Esimerkiksi Naantalin Energia. Suojautumisen pörssin hinnoitteluun myyjä voi tehdä vain omistamalla omaa sähköntuotantoa. Silloin omasta tuotannosta saatava sähkön hinta määräytyy sen tuotantokustannusten mukaan eikä pörssin hinnoittelemana. Näin on tehnyt Suomalainen metsäteollisuus rakentamalla itselleen TVO:n Olkiluodon ydinvoimalan, jonka sähkön hinta on sen omistaja yhtiöille aina voimalaitoksen tuotantokustannusten suuruinen. Kilpailukykyyn tuotteen valmistamisessa ja näin myös tuotteen hinta kilpailukyvyssä, pörssisähkön korkea hinta ei pääse vaikuttamaan. TVO:n Olkiluodon ydinvoimalan tilinpäätöksen euromäärä on aina nolla  (0 ) €.

Edullisen sähkön hinnasta hyödyn saa voimalan omistaja.

Samaan tapaan hinnoittelussa pääsevät myös sähköä yksityisille talouksille myyvät tahot, joilla on omaa tuotantoa. Omista voimaloista saatavan sähkön hinta ei määräydy pörssin vaan tuotantokustannusten mukaan. Mielestäni tähän suuntaa sähköenergia hankinnassa on Naantalin Energiankin hyvä pyrkiä. Tukeutumalla omassa sähkön myynti liiketoiminnassa vain pörssistä ostettavaan sähköön, (välittämällä vain sitä asiakkaalle)  toimintaa on vaikeaa saada tuottavaksi, nostamatta asiakkaalle myytävän sähkön hintaa pörssisähköä korkeammaksi. Omaa tuotantoa nyt on mahdollista myyjän hankkia esimerkiksi ostamalla osuuksia tuulienergian tuotannosta jota on juuri nyt paljon rakenteilla. Naantalin Energia on osakkaana Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisessa ja tulee saamaan sieltä osuutensa sen tuottamasta sähköstä omakustannushintaan. Fennovoiman rakentaminen on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vaikeuksissa rahoituksen suhteen. Tiedot EU:n tulevasta ympäristöohjelmasta kertovat, että jo nyt pankit ovat varautuneet tulevaan. Lainoja ei myönnetä investointeihin,jotka ovat tulevan ohjelman mukaan ympäristölle vahingollisia. Saattaa olla, että Fennovoiman rahoituksen ratkeaminen tapahtuu vasta sitten, kun EU on päättänyt Ydinvoiman asemasta ympäristöpolitiikassa.

Mielenkiintoista tässä on, kuinka monta osapuolta kuluttajan saamaan sähkön hintaan on vaikuttamassa. Lisäksi se kuinka kaukaa tuo vaikuttaminen tapahtuu. 

Meillä naantalilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa hinnan kehitykseen oman energiayhtiön kautta. Sen sähkön myynnin tuloksena nolla ( 0 ) € on riittävä tulos. Siihen pääseminen on jo voitto!

Markku Vuoti kotitarvefilosofi, Naanatalin Energian hallituksen jäsen.

18.10.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa