Kari Ahonen: Lapset ja nuoret tulevaisuupolitiikan fokukseen

Ahonen Kari 2021

Kun näissäkin vaaleissa näyttävät päällimmäisinä asioina olevan vanhusten hoivaan liittyvät kysymykset, niin haluan nostaa esiin myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin.

Nyt toivottavasti jo voiton puolelle kääntyvä koronapandemia on vaikuttanut raskaasti lasten ja nuorten elämään ja ilman korjaavia toimia nämä vaikutukset näkyvät vielä pitkään. Vaarana on, että meille syntyy samanlainen menetetty sukupolvi kuin 1990-luvun laman jälkeen, mikä heijastuu pitkälle tulevaisuuteen mielenterveysongelmina ja pitkäaikaistyöttömyytenä.Erityisen hankalaa nuorille on ollut koronapandemian aiheuttama yksinäisyys ja ahdistus, joka on aiheuttanut ongelmia etenkin toisen asteen opiskelijoille ja korkeakouluopiskelijoille. Negatiivisesti lasten ja nuorten elämään ovat vaikuttaneet muun muassa etäopetus, sosiaalisten suhteiden heikkeneminen, harrastusten rajoittaminen sekä perheiden taloudelliset ongelmat.

MTV Uutisten ja Allianssin kevään 2021 kyselyyn vastanneista nuorista 87 % ilmoitti, että koronatilanne on aiheuttanut kielteisiä tunteita. Näistä tunteista keskeisiksi nousivat ahdistus, huolestuneisuus ja yksinäisyys. Tilanne on erityisen vaikea niille lapsille ja nuorille, joilla on entuudestaan psyykkisistä oireilua tai psyykkistä haurautta.

Naantalin kaupungin on otettava lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen yhdeksi tulevan valtuustokauden pääasiaksi. Lasten, nuorten ja lapsiperheiden psyykkisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi on tehtävä pitkäjänteistä työtä mielenterveyden vahvistamiseksi ja poikkeusoloista toipumisen tukemiseksi.

Perustason palvelujen, kuten neuvolapalveluiden ja oppilas- ja opiskelijahuoltopalveluiden valmiutta vastata mielenterveyden haasteisiin on vahvistettava. Apua on saatava nopeasti ilman jonoja kaikissa tilanteissa. Kestävien tulosten varmistamiseksi on panostettava myös perheiden hyvinvointiin ja vanhemmuuden tukeen.

Rahasta lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistaminen ei saa jäädä kiinni. Heidän varaansa rakentuu meidän kaikkien naantalilaisten tulevaisuus.

Kari Ahonen

7.5.2021

1 Vastaus artikkeliin

  1. Kannatan! Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä kansakunnalla on. Jos emme huolehdi heistä, mitä merkitystä on millään, mitä teemme?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa