Rauno Vänttinen: Ikäystävällistä Naantalia odottava

custom-RaunoVC3A4nttinen80vuotta20170804

Naantalin peruspalvelujohtaja Iiro Pöyhönen, hoito-ja vanhuspalvelujohtaja Taina Lahtiola sekä asiakaspalvelujohtaja Karoliina Haaksiluoto kirjoittivat 26.3.21 ilmestyneessä Rannikkoseudussa RAI -järjestelmän takaavan tasa-arvon asiakkaille.

Mielstäni olkoon RAI tai RAVA mittari käytössä niin lopullisen arvion ikäihmisistä tekevät ja hänen vointiaan tutkivat ihmiset ei mittarit, toki mittareilla on oma merkityksensä, mutta ne eivät takaa mitään.Mielestäni ihmisen oma arviointi omasta kunnostaan ja voinnistaan pitää ottaa mukaan,kun arviodaan minkälaista tukea tai palvelua hän tarvitsee, siihen mielestäni vaikuttaa esim. onko yksinäinen, mikä on terveystilanne, onko pelkotiloja, ovatko läheiset kaukana, minkälainen on asuntotilanne, minkälainen taloudellinen tilanne y.m tämän tyyppiset asiat ja ennenkaikkea se onko ihminen valmis ottamaan vastaan hänelle arvioitsijoiden tarjoamaa palvelua vai kokekoo hän, että tarjottu palvelu on hänelle omasta mielestään sopimaton eli jokainen ihminen on oma yksilö, joten tarpeet ovat monimuotoiset, eikä mittarit takaa tasa-arvoisuutta.

Kirjoituksessa mainittiin myös, että nyt ei kaupungin kannata rakentaa lisää palvelu-ja tuki-asuntoja kun uusi Sote-laki siirtää palvelutarpeet ja tuotannon hyvinvointialueelle. Olettavatko he, että Naantalin voimakkaasti kasvava ikäihmisten määrä takaa sen, että tänne alettaisi lain voimaan tultua rakentaa välittömästi tarvittavia lisätiloja, tämä on toiveajattelua, näin ei tule käymään, eikä sitäkään tiedetä koska uusi laki tulisi voimaan.

Nyt on välittömästi ryhdyttäa tositoimiin ja myönnettävä Aurinko-säätiölle tontti lisärakentamista varten, mieluiten nykyisten rakennusten yhteyteen, silloin jo olevista yhteistiloista saataisiin paras mahdollinen hyöty ja halvin mahdollinen vuokra asiakkaille. Näin menetellen kaupungin kustannettavaksi tulisi vain kunnallistekniikka eikä kaupungin talous näin ollen heikkenisi, mutta palvelutarjonta paranisi huomattavasti.

Kyllä Naantaliin tämänkin rakentamisen lisäksi tarvittaisiin yksityistä palvelutuotantoa, sillä vanhusväestö tulee lisääntymään lähivuosina erittäin voimakkaasti, silloin hyvin maksukykyiset ihmiset voisivat saada korkeampitasoisia palveluita heille suunnatuista kohteista.

Haluan vielä todeta sen, että ikäihmisten palveluasunnot on rakennettava mahdollisimman lähelle keskustaa, mieluiten keskustaan, silloin omaiset pääsevät vierailemaan vanhustensa luona ja parempikuntoiset voivat nauttia omatoimisesti lähellä olevista palveluista.

On vielä todettava, että useimmat ihmiset haluavat asua omissa kodeissaan niin pitkään kuin suinkin on mahdollista, eli kotiin tuotavat palvelut on saatava hyvin toimiviksi ja kattaviksi, kaikille niitä kaipaaville ikäihmisille.

Naantalissa 10.4.2021
Rauno Vänttinen 83v.

13.4.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sisällysluettelo

 


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa