Mikko Rönnholm

Ystävyyden ja yhteenkuuluvaisuuden Pennikilta

Pennikillan historia
Turun Työväen Säästöpankin henkilöstön pennikilta juhli 30 vuotista uutta taivaaltaan Turun Työväentalolla.

Todellisuudessa tarina on alkanut jo vuonna 1955 ja mikä merkittävää; perustajajäsen Raija Samuelsson on seurassamme ja asuu Naantalissa YH Kotien  Kotosalla kohteessa, vaikkei helteeseen  voinutkaan lähteä.

Tunnelma oli lämminhenkinen  kaikissa merkityksissä.

Olin syvästi kiitollinen kuokkavieras eli pankkilaisena toimineen vaimoni Leenan Vihtori – (Vihtorin päivä on kuulunut tuon Pennikillan tapahtumiin). Tietenkin TYP:n hallituksen puheenjohtajuus on ollut minulle tärkeä ja erittäin vaikea kova paikka. Mutta siitä alempana.

Tilaisuudessa julkistettiin Rauni Paavolan kirjoittama Pennikillan historiikki. Rauni on turkulaisten tuntema  pankin johtaja ja merkittävä tietokirjailija. Työväen Säästöpankistakin hän on tehnyt kaksi kirjaa yhteensä 500 sivua.
92 vuoden ikä ja loukkaantuminen rajoittaa Raunin liikkumista, joka ei kuitenkaan koske ajatusten kulkua ja ilmaisun lentoa.

Historiikkiin on aihetta. tuskin löytyy vastaa aktiivista toimintaa yli 30-vuotta sitten lakkautetun yrityksen henkilökunnan piiristä. Pitkää ajallista kestoa suurempi asia  on porukkahenki – yhteenkuuluvuus näkyi; se kuului ja tuntui.

Kokouksen pitopaikka Turun Työväentalo on se paikka , jossa Turun Työväen Säästöpankki perustettiin runsaat 115 vuotta sitten.

Vuonna 1988 nykyisen Työväentalon seinää kiinnitettiin taulu perustamisen muistoksi. Isännistön vastavalittu puheenjohtaja Rauno Saari paljasti laatan. Myös  tuoreena alle vuoden hallituksen puheenjohtajana  muistini mukaan puheessani vakuutin, ettemme tärvele menneiden polvien työtä.
Tuo lupaus on moneen kertaan ollut mielessäni sen jälkeen  kun vajaa viisi vuotta myöhemmin Suomen Säästöpankkiin yhdistetty TYP pilkottiin, konttoreita suljettiin ja henkilökuntaa heiteltiin.

Tulo Pennikillan tilaisuuteen Talolle  toi nuo muistot mieleeni.  Ykkösvastuullisena luottamushenkilönä olen kantanut   syyllisyyden takkaa epäonnistumisestani.
Siksi  Tunsin suurta kiitollisuutta siitä, että sain tavata hyväntuulisia ja ystävällisiä typpiläisiä– kaikesta huolimatta.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa