Mikko Rönnholm

Voivatko suomalaiset ottaa oppia ?

Milleniallait rikkovatsäännön 20221230

Maailma on muutoksessa. Usein suuntaukset lähtevät liikkeelle lännestä anglo-maailmasta ja tulevat sitten tänne Euroopan reunalle.

Artikkelikuvan otsikolla kirjoittaa FT:ssä 

”Jos et ole liberaali 25-vuotiaana, sinulla ei ole sydäntä. Jos et ole konservatiivi 35-vuotiaana, sinulla ei ole aivoja.” Näin sanoi Winston Churchill. Tai Yhdysvaltain presidentti John Adams. Tai ehkä Ruotsin kuningas Oscar II . Tämän aforismin muunnelmia on levitetty 1700-luvulta lähtien, mikä korostaa vakiintunutta sääntöä, jonka mukaan ihmiset vanhenevat, heillä on taipumus muuttua konservatiivisemmiksi.

Malli on pysynyt yllättävän lujana. Laskelmieni mukaan Britannian ”hiljaisen sukupolven” jäsenet, jotka syntyivät vuosina 1928–1945, olivat viisi prosenttiyksikköä vähemmän konservatiivisia kuin kansallinen keskiarvo 35-vuotiaana, mutta noin viisi prosenttiyksikköä konservatiivisempia 70-vuotiaana.

Samaa polkua ja vuosina 1965-1980 syntyneet ”Gen X” seuraavat perässä. Vuosina 1981–1996 syntyneet Milleniaalit aloittivat samalla radalla, mutta sitten jokin muuttui.

Muutoksella on silmiinpistäviä seurauksia Ison-Britannian konservatiiveille ja Yhdysvaltain republikaaneille, jotka eivät voi enää vain luottaa siihen, että heidän tukikohtaansa täydennetään vuosien kuluessa.

 

Entä Suomessa. Me ollaan takamatkalla yleensä.

Esimerkiksi suomaliset koulutetut keskiluokkaiset Suomessa kannattavat sosialidemokraatteja suhteellisesti vähemmän kuin kaltaisensa muualla Euroopassa. Se on sellainen peritty tapa vierastaa punaista.
Nyt olemme täällä Varsinais-Suomessa saaneet nähdä, että nuoremmat ikäpolvet gallupeissa  – vaikka ei mittauksiin pienen  otoksen vuoksi   täysin voi luottaa – , osoittavat kiinnostusta sosialidemokratiaa kohtaan.
Eli värinää on.

Ja sitten epäilykseni / pelkoni:

Tämä USA:n ja Britannian nuorten ikäluokkia asennemuutoksen taustalla on kova koulu: Siihen ovat joutuneet britit konservatiivisten brexiterien vetämänä. Nyt siellä  tiedetään mitä humpuuki politiikassa tarkoittaa .
Vastaavalla tavalla Trumpismin karvat alkavat tulla tutuiksi USA:ssa.

Tarkoitan, että näkyvä oikeistolaisuus, jota on pidetty pitkään taustalla monissa länsimaissa,  on nyt huudossa.
Hedelmistään puu tunnetaan sanomaa soveltaen, tulee mieleen , että onko suomalaisten maistettava ensi vaalien jälkeen kovan oikeisto eli  Kokoomus- Perussuomalaisten  katkeria hedelmiä ennen,
kuin ymmärtävät?

Suomi on pieni ja Euroopan  reunalla Venäjän kyljessä oleva  oleva maa, jossa poliittinen harkinta on ollut arvossa – ääri-ilmiöitä on osattu väistää.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa