Mikko Rönnholm

Viha vaino pois, rauha parempi ois – mutta…

Ukraian ja Korea Rachman 20221213

– Joillekin konservatiiveille jokainen ulkopoliittinen kriisi on ”München”. Joidenkin vasemmistolaisten mielestä jokainen sota uhkaa muuttua ”Vietnamiksi”. Mutta kun Ukrainan sota siirtyy väistämättä toiseen konfliktivuoteen, vähemmän yleinen analogia kiertää – Korea.
Vertailun pointti on, että Korean sota ei koskaan muodollisesti päättynyt. Sen päätti vuonna 1953 solmittu aselepo, joka pysäytti taistelut ilman muodollisen rauhansopimuksen allekirjoittamista. Sen sijaan on ollut vuosikymmeniä kestänyt tulitauko, joka olennaisesti jäädyttää konfliktin. –

Gideon Rachaman aloitta FT:ssa kolumninsa ja päättä sen
-Tulitauko antaisi myös Ukrainan kannattajien vuodattaa ulkomaista apua, jonka avulla maa voisi jälleenrakentaa. Etelä-Korea tuhoutui täysin Korean sodan jälkeen, mutta on nyt vauras, edistynyt valtio. Sitä vastoin Venäjä, jota edelleen johti Putin ja joka kieltäytyi sovittamasta rikoksiaan Ukrainassa, saattoi odottaa jatkuvan kansainvälisen eristäytymisen ja kasvavan köyhyyden tulevaisuutta. Kun tämä todellisuus upposi, Venäjän kauan odotettu poliittinen jälleenrakennus saattoi vihdoin alkaa -.

Kaikenlaisia ratkaisuja on haettava. Suomen historiaa taaksepäin katsomalla saa erilaisia näkökulmia: 1600 luvulla  Kustaa II Adolf sai valituksi veljensä Venäjän kuninkaaksi.  1800-luvulla Suomen sota hävittiin, mutta ei siitä ollut pelkkää haitta, Toinen maailman sota oli ylivoimainen koettelemus ja sen päätteeksi  paasikivimäisesti hyväksyttiin, että Venäjä on ja pysyy. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen toivottiin muuttunutta Venäjää. Nyt tiedetään, että Venäjän idea ei ole muuttunut eikä se ole kehittynyt kansalaisvaltioksi ja että se pelaa väärin. Mutta se on olemassa eikä se häviä.

Täältä katsottuna aselepo olisi  ratkaisu Ukraina kannalta, mutta se on vain mahdollinen, jos länsi siis EU ja USA antavat sille turvatakuut, kuten Rachman esittää.

Inhimilliset kärsimykset ja infran tuhoamisen järjettömyys on yksinkertainen perustelu, vaikka viha ei poistuisikaan eikä  muodollista rauhaa tulisikaan olisi sodan loppumine voitto kaikille.  

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa