Mikko Rönnholm

Varovaisen epäileväinen arvio

Leikkaukset loppuvat Suomessa FT 20190604

Richard Milne, FT:n kirjeenvaihtaja Pohjoismaissa ja Baltiassa kirjoittaa Suomen uudesta linjasta. Pääministeriksi nouseva Antti Rinne lupasi lopettaa Suoimen vuosikymmentä kestäneen tiukan talouspolitiikan, kun hän esitteli hänen uuden viiden puolueen hallituskoalition ohjelman.

 

Antti Rinne on maan ensimmäinen vasemmistolainen pääministeri 16 vuoteen. Vuosikymmenen leikkausten tilalle hän ilmoitti julkisten menojen kasvan noin 1,2 miljardia. On esitetty myös kertaluonteiset 3 miljardia euro sijoitusohjelma. Sosiaalidemokraatit väittävät, että nyt on aika lopettaa tiukkaa huolimatta valtiovarainministeriön virkamiesten varoituksista että € 2 miljardin budjettileikkaukset olisi tarpeen saada ennen seuraavaa taloudellista laskukautta.
Antti Rinne asetetti kunnianhimoisia tavoitteita työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin —Suomi kun on jäljessä pohjoismaisten naapureitaan. Tällä tavalla maa yrittää voittaa ikääntyminen kustannusten nousun.
Hän on myös lopettaa edellisen oikeistohallinnon kiistanalainen työttömyyden aktiivimallin ja terveydenhuollon uudistamisen, joka kaatoi Sipilän hallituksen maaliskuussa.
Sosiaalidemokraattien voitto oli tiukin mahdollinen huhtikuun vaaleissa, SDP sai 40 paikkaa yhden yli populistisen Perussuomalaisten maan 200-paikkaisessa parlamentissa. Viiden puolueen koalitio on selvä enemmistö 116 istumapaikkaa.

Suomesta ei kovin usein kirjoiteta -ymmärrettävää sinänsä pieniä me ollaan. Tosin seuraava EU:n puheenjohtajamaa voisi lisät kiinnostusta.  Tosin edellinen juttu taisi olla, että perussuomalaiset haastavat muut puolueet ilmastoskeptisellä linjalla. Eli toimittajilla tuntuuu olevan samat kiinnostuksen aiheet joka puolella Eurooppaa; pidetään populistiti otsikoissa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa