Mikko Rönnholm

Varoittava esimerkki

Suomen kovat ikääntymiskurvit 20190404

Suomi pääsee ani harvoin isoksi jutuksi FT:ssä.  Ikääntymisen aikapommin malliesimerkiksi pääseminen ei ole mairitteleva. Se on kuitenkin totta, kuten tämä grafiikka osoittaa. Syntyvyyden raju lasku  ja suurten ikäluokkien tuleva hoidon tarve on hankala yhdistelmä. Sen me tiedämme, siinnä siis ei mitään uutta kotimassamme. Sen sijaan voi olla niin, että monien hyvien onnellisuus ym. sellaista menestysten vastapainoksi ovat nämä tiedot monille ulkopuolisille yllätys.

Juttu on tehty pääosin ennen Sipilän hallituksen kaatumista  ja niinpä siitä heijastelee vielä kaipuu soten sankariteon suuntaan. Poliitikkojen voivottelujen vastapainoksi kirjoituksessa on pari rakentavaa näkemystä:

  •  ”Suomi on järkevä maa. Se on jotain, jota olemme ottaneet hyvin vakavasti, ja olemme nähneet vuosikymmeniä eteenpäin – jotakin, mitä  ei tehdä useimmissa maissa, on toteutettu eläkeuudistus,  sanoo Suomen ammattiyhdistysliiton SAK: n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.”

”Puhtaiden politiikkojen ja taloustieteiden lisäksi Suomen asiantuntijat sanovat, että keskustelua ikääntymisestä on tarkasteltava uudelleen. Professori  Vaarama sanoo, että on väärin luokitella kaikki yli 65-vuotiaat ihmiset ”vanhaksi”. Hän väittää, että vanhuus ikä alkaa 80-85. Ennen sitä ihmiset voisivat edelleen toimia ja olla kuluttajia uudessa ns.  hopea taloudessa. ”Yhteiskunta ei vielä ymmärrä, mitä pitkäikäisyys merkitsee. Meidän on arvioitavaa, miten voimme hyötyä tästä väestöstä”, hän lisää.

Tässä on purtavaa ja siihen paneudutaan vakavasti.  POnkin huolehdittava siitä, että ongelmaa ratkaistaan vähän pienemmällä suulla ja uholla. Tehdään yhdessä eikä tässäkään  ole pahasta, jos kuullaan mitä kolmikanta asiasta ajattelee.
Ja tämä ei ole vallan siirtämistä vaan yksinkertaisesti viisautta: Kaukorannan lause Suomi on järkevä maa, on hyvä viesti maailmalla ja reittaajille.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa