Mikko Rönnholm

Välinpitämättömyys ja itsekkyys ruokkivat nationalistista populismia

Wolf nationalsimin uhka FT 20240604
Kenen Syy?

Meidän syy: Me  kansalaiset – äänestäjät tietenkin  äänestämällä ajattelemattomasti; puhumattakaan niistä jotka eivät edes vaivaudu äänestämään. 

Maailman suurimmat murheet on aikaansaatu olemalla hiljaa ja hyväksymälle kansalliskiihkoisten ideat: Ein Volk , Ein Reich, Ein Führer tai Amerika First, tai мать Россия.
Ja kyllä Suur-Suomenkin rajoja on piirretty miekalla.

Pohjoismaine demokratia on länsimaisen vapaan demokratian hienoimpia saavutuksia, siksi, että se on enemmän kuin äänestämisen oikeus, se on myös ihmisten oikeuksia ja huolenpitoa.
Tämän puolesta Suomessa toimitaan, joten emme saa antaa välinpitämättömyytemme johtaa siihen, että suomalaisetkin ovat luomassa Eurooppa, joka antaa auktoritaarisille suuntauksille periksi.

Martin Wolf, joka ahkerasti ja periksi antamatta kirjoittaa liberaalin maailman järjestyksen puolesta, kirjoittaa kolumnissaan aiheesta viisaasti:

 

Putin on rauhanomaisen eurooppalaisen järjestyksen yksiselitteinen vihollinen. Kiinan päätös tukea häntä on ollut minulle käännekohta. Mutta mitä enemmän länsimaat haluavat puolustaa itseään kilpailussa Kiinan kanssa, sitä enemmän sen on myös pidettävä yhtä.

Trumpin tai hänen jäljittelijöidensä nationalismi Euroopassa tekisi tällaisen yhteistyön lähes mahdottomaksi.

Jopa strategisen kilpailun aikakaudellamme yhteistyö Kiinan kanssa on edelleen välttämätöntä, erityisesti ilmastoasioissa. Länsimaiden on myös vastattava avokätisemmin kehitysmaiden ja nousevan talouden maiden huolenaiheisiin.

Ennen kaikkea sen on kuitenkin selviydyttävä liberaalien demokratioiden yhteisönä. Tämä on sekä moraalinen että käytännöllinen välttämättömyys. Jos autoritaarinen nationalismi tuhoaa sen, länsi on hävinnyt taistelun.

Vuonna 1939 runoilija WH Auden kirjoitti siitä, mitä hän piti ”alhaisena epärehellisenä vuosikymmenenä”. Miltä näyttää vuonna 2029? martin.wolf@ft.com

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa