Mikko Rönnholm

Vaivaloista vahingon iloa

Pohoismaiden pankin Venäjän varjossa 20190406PG

Aika usein harmitta, kun meitä ei huomata. Tällä kerralla sen voi sietää, kun pohjoismaiden pankkien taustakuvassa on vain Tanskan ja Ruotsin liput. FT juttu on kirjoitettu Oslossa. Ja tienkin onkin niin, että Baltiassa maineensa menettäneiden pankkien omistus on vahvasti Ruotsissa ja Tanskassa. Kirjoittaja muistuttaa, että rapaa roiskuu pankkien kautta pohjoismaihin. Emme me olekaan niin pulmusia vai onko tämä vain huonoa tuuria.

 

Richard Milne Oslossa
Kun pohjoismaiset pankit alkoivat tulvia Baltian maihin vuosisadan vaihteessa, se tuntui olevan loistava tilaisuus luoda tuottoisa uusi liiketoiminta hyperkilpailukykyisessä teollisuudessa.
”Tätä pidettiin suurena uutena suuntana”, kertoo yksi pohjoismainen pankkiiri, joka osallistui laajentumiseen. Pian lainanantajat, kuten Danske Bank, Swedbank, SEB, Nordea ja DNB, kontrolloivat lähes kaikkia kotimaan pankkeja Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Samalla Baltian maat sijoittivat itsensä taloudellisiksi silloiksi Venäjän ja EU: n välillä. ”Ne olivat markkinat, joilla pystyimme tarjoamaan järjestystä ja voimme auttaa venäläistä keskiluokkaa”, pankkiiri sanoo. ”Se oli se liiketoimintaa, jota kaikki alkoivat rakentaa.”

Sama liiketoiminta on kuitenkin aiheuttanut hämmennys, sillä venäläisten ja muiden entisen Neuvostoliiton valtioiden oligarkian ja rikollisten poikkeuksellinen rahanpesun skandaali leviää hitaasti salaisuuksien paljastuessa. Ilmoitukset eivät ainoastaan vahingoita pohjoismaisia pankkeja ja niiden sääntelyviranomaisia vaan myös vahingoittavat kaikkien maiden maineita.

Tienaamisen sietämätön raskaus on varsinainen syypää. Venäläisten kanssa äfäärin tekeminen on kovaa puuhaa siinä tarvitaan paksua nahkaa ja lehmän hermoja.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa