Mikko Rönnholm

Toiset rakentaa toiset purkaa

Oiva Leino Artturi Kallonen tiftaali_11
Tein valtuustossa Raimo Leinon ehdotuksesta seuraavan alla olevan aloitteen:

Naantalin vanhakaupunki on arvokas kulttuurihistoriallisesti, mutta myös tärkeä naantalilaisten viihtyvyyden ja matkailun kannalta.
Naantalilaisten yllätykseksi Merisalin edessä oleva tihtaali1   hävisi toukokuun lopulla!

 1)Tihtaali tai tiktaali on muunnos sanasta diktaali, joka tarkoittaa pohjaan juntatuista, rautarenkaalla yhteen sidotuista paaluista tehtyä alusten kiinnitystukea. Sana on tullut suomalaiseen merenkulun sanastoon ruotsin kielen sanasta ’dykdalb’. Ruotsin kieleen sana puolestaan on tullut ilmeisesti joko hollannin tai saksan kielestä.)

 Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan näitä Naantalin merenkulun muistomerkkejä ei ole kaavallisesti eikä muutoinkaan suojeltu. Naantali oli kuitenkin hallinnollisilla päätöksillä aikoinaan päättänyt  kunnostaa ja säilyttää kyseisen tihtaalin, silloin kun toinen jäljellä olleista päätettiin huonokuntoisen poistaa. Artikkelikuvassa Oiva Leino ja Arttu Kallonen työssä ja Nurminen johtaa

Tämän vuoden hävittämispäätöstä ei ilmeisesti ole tuotu luottamushenkilöelimiin arvioitavaksi ja päätettäväksi.

Jottei tällaista tapahtuisi jatkossa olisi hyvä luetteloida säilytettävät kohteet ja tehdä niihin liittyvät päätökset niiden suojelemiseksi.
Esimerkkinä on Kaivokadun kaivo, jonka kohtalosta oli huolestunut  oheisen kuvan ottanut perusnaantalilainen Raimo Leino.
Tämä Kaivo on tärkeä ja merkittävä osa Naantalin vesihuoltoa aina 1960-luvulle asti. Kaivosta hakivat alueen asukkaat talousvetensä ja kaivosta kuljetettiin hevoskärryillä ja autoilla vettä myös ravintoloille ja muille suuremmille  veden käyttäjille.

Edellä olevaan viitaten ehdotamme,

että kaupunginhallitus ryhtyisi ensinnäkin toimenpiteisiin kulttuurihistoriallisten kohteiden luetteloimiseksi ja toiseksi  varmistaisi suojelutoimenpiteillä näiden kohteiden säilymisen.

 

Naantalissa 28 elokuuta 2023

Mikko Rönnholm

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa