Mikko Rönnholm

Toinen vuori on yhteisiä tavoitteita; esimerkiksi järjen ja aidon pohdinnan palauttaminen poltiikkaan

Kaksi mäkeä A 201200109

Meidän pitäisi lopettaa keskittyminen itseemme ja tavoitella jotain suurempaa ANNE-MARIE SLAUGHTER, New America Think Thankin johtaja kirjoittaa kahdesta vuoresta referoimalla David Brooksin kirjaa kaksis vuorta.

”Brooksin mielestään ”meidän kaikkien on suoritettava tietyt elämätehtävät: luotava identiteetti, erotuttava vanhemmistamme, kehitettävä kykyjämme, rakennettava turvallinen ego ja yritettävä jättää jälki ”.  Brooks kirjoittaa, että tämän ”saavutusten, mielihyvän ja menestyksen vision” takana on toinen vuori, suurempi kuin itsensä tyydyttäminen. Kiipeily siihen vaatii meitä pääsemään irti omasta egosta ja löytämään tarkoitus auttaa muita.”

Arthur Brooksilla taas kirjoittaa kirjassa” Työsi huippu on aikaisemmin kuin luuletkaan ”,

 ”Monet erittäin menestyvät ihmiset kokevat onnen puutetta ikääntyessään ja menettäessään kykyjään ja liukuessaan merkityksettömyyteen. Arthur Brooksin ratkaisu on siirtyä elämän vaiheeseen, joka alkaa yleensä noin 50-vuotiaana ja jossa ”keskitymme määrätietoisesti vähemmän ammatillisiin kunnianhimoon ja omistaudumme yhä enemmän henkisyyteen, palveluun ja viisauteen.” Hänelle opettaminen on vastaus.”

Yrittäjä Peter Sims ehdottaa, että niille, joilla on valinnan ylellisyys, on olemassa yksinkertainen tapa välttyä ” epävarmalta ylimenestyjältä ”, joka päätyy tyytymättömyyteen. Hän vaatii keskittymistä ”palkitseviin ystävyyteen ja suhteisiin” polkuna irtaantua hellittämättömästä “ylöspäin suuntautuvan vertailun kulttuurista”. Kuuluminen joukkoon, eikä vertaaminen heihin, johtaa egoa etsimään identiteettiään ihmisten keskinäisistä sidoksista eikä vain pelkästään omana yksilönä.”

Meidän pitäisi lakata keskittymästä itseemme. Yksi suurimmista mutta vähemmän ilmenevistä kristillisistä arvoista on nöyryys – heprealaisen profeetan Miikan sanoissa:
”Toimi oikeudenmukaisesti, rakasta armoa ja kulje nöyrästi Jumalasi kanssa”.

Jos ymmärrämme ”Jumalaa” laajemmin, niin tämä kohta vaatii itsensä alistamista jollekin meistä suuremmalle. Nykyään se voisi olla planeetan pelastaminen, kapitalismin uudistaminen tai järjen ja aidon pohdinnan palauttaminen politiikkaamme.

Tavoitteena ei ole pelkästään itsensä tyydyttäminen, joko ammatillisen menestyksen tai muiden palvelemisen kautta. Itse asiassa on tärkeä yhteisen edun saavuttaminen. Vuonna 2020 ja tulevina vuosikymmeninä henkilökohtaisen merkityksen etsimisen on oltava vähemmän tärkeätä kuin joukon tulokset.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa