Mikko Rönnholm

Terveys ja maanpuolustus / markkinat ja verot

Kultaranta 20231021
Kolme kirjoitus: poikkeuksellisen osuvia
Kolme kirjoitusta Hesari 20231021

 

Markkinat eivät osaa hoitaa tätä sektoria hyvin. Tätä voikin odotaa, jos tulee lukeneeksi edes jonkin markkinatalouden oppikirjan. Siellä kerrotaan, etä markkina toimii hyvin, kun ostajalla ja myyjällä on suurin piirtein samantasoises􀆟 􀆟etoa.
Terveydenhoito perustuu potilas–lääkäri-suhteeseen. Sopii odottaa, etä lääkäri tietää moninkertaisesti  sen mitä potilas. Jos potilaasta tehdään asiakas, pieleen menee. Markkina taas ei voi toimia, jos asiakas puutuu.
Aatteet ovat tarpeellisia, muta niiden takia järjen käyttöä ei saisi lopettaa ja niiden rajat olisi hyvä ymmärtää.
Raimo Kantola
professori emeritus, Helsinki

 

1970-luvun puolestavälistä kehitettiin kuntien ja valtion tiiviiseen yhteistoimintaan perustuva suunnittelu- ja valtionosuusjärjestelmä. Tämä rakentui ajatukselle, että eduskunta ja hallitus asettavat terveyspolitiikan strategiset tavoitteet. Muun muassa voimavarojen jakaminen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken ja lääkäreiden virkojen lisäyksen sopeuttaminen lääkäreiden valmistumismäärään päätettiin koko Suomen tasolla. Kunnat ja kuntayhtymät toteuttivat käytännössä nämä linjaukset.

Kun tämä järjestelmä lakkautettiin ja kaikki päätösvalta siirrettiin kunnille ja kuntayhtymille, kaikki yli 200 toimijaa kehittivät palveluita omista tarpeistaan lähtien. Strategisista tavoitteista ja kokonaisuuden tasapainoisesta kehityksestä ei voinut huolehtia kukaan.

Nyt nähdään tulos.
Kari Puro
sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö vuosina 1972–1990
Espoo

 

KYSYMYS on myös koko kansan varallisuudesta. Erään arvion mukaan Suomen rakennuskannan arvo on yli 500 miljardia euroa. Jos sen suojelemiseksi joutuu maksamaan puolustusmenojen kautta kiinteistövakuutusmaksua, se kannattaa hyväksyä. Henkivakuutuksessa kohtuullinen vakuutusmaksu on vielä selvästi korkeampi.

Autoritaariset valtiot kyseenalaistavat yhä voimakkaammin ajatuksen hyvästä elämästä ja rauhasta hyväksyen taloudelliset ja inhimilliset tappiot. Demokratiat joutuvat vastaamaan investoimalla puolustukseen yhä enemmän. Kulu kannattaa hyväksyä.

Vesa Puttonen on rahoituksen professori Aalto-yliopistossa.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa