Mikko Rönnholm

Tämä koskee Suomea, mutta ei Niinistöä

Epäsuositut 20240128

Presidentti Sauli Niinistön suosio on ollut pitkää 90 prosentissa ja ylikin.
Kun G 7 maiden johtajien lukemat ovat alle 50 prosentin, eikä kysymys ole vain Joe Bidenin iästä vaan syyt ovat syvemmällä. Näin kirjoittaa  FT:ssä

 

Kyselyt osoittavat, että kehittyneiden talouksien äänestäjät menettävät uskonsa siihen, että moderni kapitalistinen järjestelmä voi luoda mahdollisuuksia kaikille, ja he ovat yhä taipuvaisempia uskomaan, että ”ihmiset voivat rikastua vain muiden kustannuksella” . Useimmat näkevät itsensä ”muina”. Vuonna 2023 niiden ihmisten määrä, jotka odottavat olevansa parempia viidessä vuodessa, saavutti ennätysmatalin, alle 50 prosentin kaikissa 14 Edelman Trust Barometer -tutkimuksessa tutkitussa kehittyneessä maassa. Optimistit olivat vähemmistönä kaikkialla. Edes nousevien osakemarkkinoiden positiiviset fiilikset eivät kannusta ihmisiä finanssimaailman ulkopuolella.

Tämä lupaa pahaa vakiintuneille toimijoille, sillä monissa johtavissa demokratioissa järjestetään tänä vuonna kansalliset vaalit. Vielä 2000-luvun alussa vakiintuneet edustajat voittivat 70 prosenttia uudelleenvalintatarjouksistaan; viime aikoina he ovat voittaneet vain 30 prosenttia. Perinteisen etunsa palauttamiseksi vakiintuneiden operaattoreiden on tunnustettava, että taloustietojen ja poliittisen tuen välinen yhteys on katkennut. Äänestäjät reagoivat pitkän aikavälin laskuun ja etsivät uusia korjauksia.

Ajattelemisen aihetta meilläkin vaikka pienen Suomen geopoliittinen tilanne on erikoinen  ja johtojärjestelmä on toinen; presidentti on politiikan ulkopuolinen.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa