Mikko Rönnholm

Suurmiesten vaarallinen maailma – Onneksi 92 prosentin Niinistö ei kuulu joukkoon

Kuinka päästäeroon Trumpista ja Johnsonista Rachman FT20220712
Koominen kansakunta ei ole niin paha asia. Tragikoominen on.

Martin Amis sanoi, että kevytmielisyyden hyväksyminen oli Britannian tapa käsitellä imperiumin jälkeistä taantumaa. Jos emme pysty hallitsemaan maailmaa – päätimme tiedostamatta – kohdellaan sitä vitsinä. Ja niin kauna amerikkalaisia ​​anastajien kohtaan muuttui pilkaksi heidän huumorittomuudestaan. Selviytymistaktikoiden mukaan tämä on hienovaraisempaa kuin alueellinen revanssi  (Venäjä) tai kulttuurinen protektionismi (Ranska). Mutta se ei ole vaaratonta. Yksi kustannus on stand up -koomikkojen ylitarjonta. 
Voit salakuljettaa kauheita ideoita julkiselle aukiolle hauskan pidon  varjossa. 
Huumori, kuten Chaplin tiesi, on tyrannien vitsaus. Yksikään äänestäjä, jolla on järjettömyyden tunne, ei tottele viiksekästä  hartioiden pyörittäjää.
Mutta brittien nyky huumori voi saada sinut toisenlaiseen kansalliseen tuhoon. Välimeren tulot asukasta kohden ja Pohjois-Euroopan sää. Jannan Ganesh FT

Historiallinen selitys on huvittava muttei harmiton. . Bitit eivät kuole huumorintajuttomina  mutta elävät kurjasta sen seurauksena. Valinnoillaan he ovat aiheuttaneet ei vaan itselleen vaan koko Euroopalla murheita  Brexitillään ja myös siten, että demokratia saa naurettavia piirteitä.
Juuri nyt kun meidän tulisi kamppailla demokratian puolesta, huomaamme, että demokratiassakin on mahdollista, kun asemansa kevyellä populismilla saavuttanut, voi sairastua samaan tautiin kuin autoritäärisissä järjestelmissä. Gideon Rachamn kuvaa asetelmaa :

Molemmat miehet Trump ja Johnson  ovat hirviömäisiä egoisteja, jotka ovat valmiita tuhoamaan järjestelmän omien etujensa hyväksi.
Jono Johnsonista Trumpiin ja sitten Trumpista muihin vahvoihin johtajiin – kuten Recep Tayyip Erdoğaniin, Narendra Modiin, Xiin ja Putiniin – on myös lyhyempi kuin usein arvostetaan. Järjestelmät, joissa nämä johtajat toimivat, ovat hyvin erilaisia, mutta heidän poliittiset tyylinsä ovat hämmästyttävän samanlaisia.
Kaikki voimamiesjohtajat väittävät olevansa välttämättömiä. Ja useimmat heistä ovat myös nostalgisia nationalisteja. Trumpin lupaus ”tehdä Amerikasta jälleen suureksi” on samanlainen kuin Xin lupaus ”kiinalaisten suuresta nuorentumisesta” ja Putinin pyrkimys Pietari Suuren perilliseksi. Kun voimamies väittää olevansa ainoa johtaja, joka pystyy palauttamaan kansallisen suuruuden, luodaan perusta riippumattomien instituutioiden heikentämiselle, jotka saattavat olla tämän tärkeän tehtävän tiellä – erityisesti tuomioistuimet, tiedotusvälineet ja perustuslaki. Jokainen, joka protestoi, erotetaan korruptoituneen eliitin jäsenenä, joka vastustaa kansan tahtoa. Erdoğan, Xi ja Putin ovat kaikki muuttaneet maidensa perustuslakeja päästäkseen eroon valtakautensa rajoituksista. Trump ”vitsaili”, että Amerikan pitäisi seurata Kiinan esimerkkiä.

Lojaalisutta eikä royalisuutta

Tällaista haikailua esiintyy aina pienemmissäkin ympyröissä. Me vakavamieliset suomaliset gallupeissa annamme auktoritaarisia johtajia paremmat lukemat Sauli Niinistölle. 92 prosenttia on lukema, jota kadehtivat kaikki.
En ole kuitenkaan huolestunut aiheesta, en edes silloin, kun muuttamat valistuneet ystävät puhuvat tosissaan Niinistön jatkokaudesta. Huolestun vasta sitten, kun presidentti itse kallistaa korvansa tällaiselle höpinälle. Onneksi mitään merkkejä siitä ei ole ja siksi pidänkin korkeita lukemia ensisijassa kansakunnan kohtalon huolen ilmentymänä.

Todellisen uhan – sellaiseksi Venäjä on taas kääntynyt – olosuhteissa kansakunta haluaa näyttää yhtenäisyyttään ja lojaalisuuttaan ei royalisuutta demokraattisesti valittua  presidenttiä  kohtaan

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa