Mikko Rönnholm

Suosittu synkkä vitsi Suomessa sanoo, että Ruotsi taistelee sotiaan viimeiseen suomalaiseen.

Ruotsin ja Suomen Nato jäsenyys 20230215
Otsikko  saa todennäköisesti uutta ilmaa nyt, kirjoittaa FT:ssä  Richard Milne .

Sekä Ruotsin pääministeri että Naton johtaja kumarsivat tiistaina vihdoin väistämättömälle ja myönsivät julkisesti, että Suomi voisi liittyä sotilasliittoon ennen naapuriaan i. Pääministeri Ulf Kristersson sanoi, että tällainen siirto olisi ”valitettava” eikä kumpikaan maa halunnut, mutta Ruotsi kunnioittaisi sitä.

Konteksti: Ruotsi ja Suomi hylkäsivät sukupolvien turvallisuuspolitiikan hakemalla Natoon viime toukokuussa vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. He lupasivat vain liittyä yhteen. Mutta Turkki on estänyt molemmat hakemukset väittäen, että Ruotsi suhtautuu pehmeästi terroristiryhmiin.

Parista Suomi on Venäjän naapurimaa (1340 kilometriä pitkä, EU:n pisin), tästä syystä synkkä huumori. Kun FT otti viime vuonna vitsin esille suomalaisen ministerin kanssa odottaen saavansa moitittavaa röyhkeydestään, sen sijaan tuli vastaus: ”Se on ollut totta ainakin 500 vuotta.”

Reaalipoliittiset Naton vastustajat Tukholmassa olivat aina korostaneet, että Suomi on Ruotsin puskurivyöhyke. Ottaen huomioon ruotsalaisen Gotlannin saaren strategisen merkityksen Itämeren turvallisuudelle, oli aina hyvä veto, että liittouman olisi puolustettava Ruotsia, jos se joutuisi hyökkäämään.

”Kunnioituksella ruotsalaisia ​​kohtaan, katsokaa vain karttaa”, sanoi eräs Naton diplomaatti. ”On aivan selvää, kumpaa pitää olla enemmän.” FT 15.2.2023

 

Näinkö tässä aina käy , käy , käykään.

Vielä tässä elättelen toiveita, että ei voisi kuten ennenkin. Suomalisten into tähän ratkaisuun , kuten mielipidetiedustelut kertovat,  on sen sijaan käsittämätöntä tyhmää ylpeyttä.
Uskon kuitenkin että todelliset päättäjämme ei tähän syntiin lankea, vaan yrittävät vielä saada Ruotsin mukaan. Sanna Marin on tehnyt täitä tämän puolesta ja toivotaan, ettei Sauli Niinistö innostu liikaa, vaan säilyttää malttinsa.

Suomen jäsenyys on tärkeä asia, mutta sanoisin, että lähes yhtä tärkeää on Ruotsin jäsenyys.

Enkä kyllä ymmärrä Naton pääsihteerin linjauksia- niissä täytyy olla jotain salattua viisautta tai sitten vain se on vanha norjalainen vitsi. 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

  1. Naton pääsihteeri Jens ”Suomi yhdessä yössä Natoon” Stoltenberg on kaikkien aikojen vitsi. Ei kai tätä maailmanpollitiikan typerintä tolvanaa kukaan ole koskaan ottanut vakavasti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa