Gallup kehitys on jatkoa alue- ja kuntavaaleista. Hesarin jutusta nostan yhden kohdan:
Gallupissa niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät eduskuntavaaleissa tai sanoivat etteivät kävisi äänestämässä, oli 18 prosenttia.
Epätietoisten tämänhetkinen osuus on selvästi pienempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo, joka on 30 prosenttia tammikuusta 2011 mitaten.
Epätietoisuus tyypillisesti vähenee vaalien jälkeen, lisääntyen sitten jonkin ajan kuluttua. Tuore luku on pienin vuonna 2011 alkaneessa mittausten sarjassa.
Tämä on positiivien ilmiö: Politiikassa tapahtuu ja kansalaiset seuraavat. Niinhän sen pitäisi ollakin. Ja sitten toinen näkökulma: Keskustan ja Perussuomalaisten paikka vaihda tapahtuma luo uusia koalitio- mahdollisuuksia.
Sosialidemokraateilla on nyt helppovaihe. Alue- ja kuntavaalit menivät hyvin alhaisesta äänestysaktiivisuudesta huolimatta.
Eli politiikassa ei ole luonnonlakeja.
Edelleen kuitenkin lainalaisuus , että hyvätuloiset ja koulutetut äänestävät ahkerammin, pitää paikkaansa. Vaikka suoraa johtopäätöstä ei voikaan tehdä, mutta viittaisiko vaalitulos, että tuossa kolotettujen ryhmässä olisi toisinajattelijoita. Tarkoitan, että ymmärtävät äänestää muutakin kuin Kokoomusta.
Ehkäpä koulutettuja kauhistuttaa ultraoikeistolaisuus ja voi olla, että joukossa muistetaan Kokoomuksen vanhaa vaalislogaania
”Ajattele kun kerran voit” . Siinnä toivossa !
Jos joku on ajatellu toisen kerran.