Mikko Rönnholm

Puhdistetaan pöytää ja maksetaan tyhmyydet

Rönnholm ym: Valtuustoaloite koronvaihtosopimuksista luopumiseksi

Tässä valtuustosalissa on käyty keskustelua kaupungin rahoituksen järjestelyistä. Asia nousi koronan myötä pöydälle. Kaupungin lainanottovaltuuksia esitettiin nostettavaksi 70 miljoonaan. Kaupungin kassassa oli 15 miljoonaa ja kuntatodistuksia 35 miljoonan euron arvosta. Epäilimme tuolloin valtuuksien nostamisen järkevyyttä ja taisipa tulla sanottua, että katsotaan mitä tulemaan pitää. Ja kesän meni kassassa oli 26 miljoonaa ja kuntatodistuksia edelleen 35 miljoonaa. Huutavan äänen kuulemiseen tarvittiin talousjohdon vaihdos. Nyt lainaa 18 miljoonaa ja kassa kahdeksan. Nyt ollaan normaalimmassa tilassa enkä enää pelkää, että valtuuksia käytetään väärin, en tarkoita väärinkäytöksiä vaan epätarkoituksenmukaisiin rahoituksella pikku etuja ehkä tuottaviin, mutta riskiä sisältäviin operaatioihin.

Siksi olisi aika putsata pöytä. Ja Naantalilla on nyt siihen mahdollisuus

Naantalin talouden tasapaino on hyvä; sote uudistuksessa tehtyjen valtionvarainministeriön tekemien laskelmien mukaan olemme ylitasapainoinen + 214 €/asukas.
Samoilla perusteilla lasketut tasapainoluvut näyttävät aika paljon huonommilta:
Kaarinan -121; Lieto – 61; Masku +32; Naantali +214; Raisio -128, Rusko -26 ja Turku -150 €/asukas.
Kun samainen taho on arvioinut tulevia soten jälkeisiä tilanteita, näyttäisi Naantali olevan edelleen hyvässä jamassa eli vielä 2027 olisimme ylitasapainoisia 192 €/asukas. Tämä arvio lähtee olettamuksesta, että nykytilanne säilyy. Jos näin olisi, voitaisiin Naantalissa alentaa veroja. Niin ei kuitenkaan ehdoteta tehtäväksi. Se voi olla perusteltua varavaisuutta.

Sen sijaan voisi olla viisasta käyttää syntynyttä pelivara menneiden virhearvioiden kustannusten maksamiseen. Usein puhutaan myös, ettei se jättää tuleville polville ylimääräisiä rasitteita – velkaa tai ylimääräisiä vastuita voidaan pidetty sellaisina. Näitä ajatustapoja seuraten olisi oikein ja kohtuullista, ettei Naantalin aikoinaan tehtyjä epäedullisten rahoitusjärjestelyjen kustannuksia jätettäisi rasittamaan tulevia vuosia ja tulevia päättäjiä. Meidän olisi siis puhdistettava pöytä tekemistämme tyhmyyksistä.

Naantali olisi syytä luopua koronvaihtosopimuksista, joita kaupungilla on kaksi. Niistä luopuminen olisi maksanut viime vuoden lopulla vajaat viisi miljoonaa euroa. (Vuoden 2019 tilinpäätöksessä hinnoittelu käypään arvoon on tehty viimeksi, ja mikäli sillä hetkellä koronvaihtosopimuksista olisi luovuttu, sen kustannus olisi ollut yhteensä 4 921 436 euroa. (Naantalin tilinpäätös vuodelta 2019 s. 223)
Kun korot ovat viime vuoden lopusta vähän laskeneet on mahdollista, että arvon alennus olisi viime vuotista laskelmaa suurempi. Toisaalta tämän sopimuksen pitoaika on vuodella lyhentynyt ja se vähentää Yhden numeron tarkkuudella sopimuksista irtaantumisen hinta olisi n. 5 M€, joka ylittää tämän vuoden tilinpäätösennusteen ylijäämän ehkä miljoonalla. Joten melko lähelle tasapainoa päästäisiin, vaikka luovuttaisiin sopimuksista. Näin ei tuleville vuosille tulisi jatkuvia koronvaihtosopimusten kustannuksia eikä meidän aikana tehdyt sopimukset rasittaisi tulevien vuosien taloutta.

Ehdotamme, että kaupunginhallitus ryhtyisi toimenpiteisiin kaupungin kahden koronvaihtosopimuksen purkamiseksi vielä tänä vuonna

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa