Mikko Rönnholm

Populismi on pienelle maalle vaarallista – eikä suurellekaan viisasta

Texas uusituvan energian kasvun kärjessä Krugman 20230530
Kuuntelen päivä lähetyksessä pauhaavaa Riika Purraa, joka julistaa, että me otamme vastaan kaikki investoinnit, mutta me emme sitoudu mihinkään muuhun kuin siihen mikä meille tuottaa suoraan ja parhaiten. Se on harkitsematonta puhetta.

Lainaus vetää mutkat suoriksi, mutta ei asia niin ole, että aina joka kohdassa voi vaan saada. Vanha vitsi pitää paikkaansa, että kun antaa niin saa. Tässäkin, kun rohkeasti olet liberaalidemokraattinen maa, joka kannattaa oman vastuunsa ja rohkeasti etukenossa tulevaisuuteen, niin se houkuttelee muitakin, kuten yskis vetyhankkeita esittelevä toimitusjohtaja Hesarin mukaan sanoi:

TOIMITUSJOHTAJA Marsh kertoi tiedotustilaisuudessa, että investoinnin taustalla on Suomen vahva sitoutuminen uusiutuvaan energiaan. Hänen mukaansa uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön saaminen puhtaan vedyn valmistamista varten on monessa paikassa haaste.
”Suomi on siinä suhteessa ainutlaatuisessa asemassa”, Marsh sanoi.

Hän sanoi myös, että Suomen sitoutuminen Natoon lisäsi hänen luottamustaan Suomeen investointikohteena.

Marsh kertoi, että yhtiön vetylaitokset auttaisivat Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta. Hänen mukaansa tarkkaa vuosilukua tärkeämpää on, että Suomessa on yhteisö, joka todella haluaa saavuttaa kestävyystavoitteita.

No tuli näitä investointeja tai ei ja sanotaan sanojista mitä tahansa, niin kyllä – sillä mitä oleemme ja mitä teemme on merkitystä. Vihreä siirtymä voi pilkat nimenä tai sen kannattajien ylilyönneistä, mutta on sillä tulevaisuuteemme tarkoitan Suomea ja maailmaa selvää tarvetta ja kysyntää.

Mutta ongelma ei suomalainen vaan suuressa maailmassa, jossa kaikki suurinta nimittäin Texasissa ja USA:ssa on omat äkkiväärät.
Ilmiötä kuvaa Paul Krugman kolumnissaan seuraavasti:

Saatat ajatella, että Texasin poliitikot juhlisivat uusiutuvien energialähteiden nousua, joka on sekä osavaltion taloudelle hyvä että osavaltion laissez-faire-politiikan mainos.

Mutta ei. Teksasin lainsäätäjän republikaanit ovat vastustaneet tiukasti uusiutuvaa energiaa ehdottamalla lukuisia toimenpiteitä , jotka tukisivat fossiilisia polttoaineita, asettavat rajoituksia, jotka saattavat estää monia uusiutuvan energian hankkeita ja ehkä jopa sulkea monia olemassa olevia laitoksia. Huonoin näistä toimenpiteistä ei näytä päässeen viimeisimpään lainsäädäntöön, mutta silti lainsäädäntö suosii voimakkaasti fossiilisia polttoaineita teollisuusalan sijaan, joka heijastelee Texasin energian tulevaisuutta.

Joten mitä täällä tapahtuu? Miksi Texasin republikaanit näkevät nyt tuulen vihollisena? Saatat ajatella, että vastaus on ahneus, ja se on varmasti osa sitä. Väittäisin kuitenkin, että isompi kuva on se, että uusiutuvasta energiasta on tullut heräämisen estävän mielen viruksen uhri (a victim of the anti-woke mind virus.)

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa