Mikko Rönnholm

Pirjo Mäkelä: Ahkera, tarkka ja sitkeä

Pirjo Mäkelä sekä Minna ja Risto 20221217

Mäkelän Hannu – harmonikan juniorimestari  – valloitti Aallon  Pirjon moottoripyörällä. Kohta 60 vuotta sitten he rakensivat tiilitalon Petäjäkaarelle.
Hanski ajoi sieltä Satakunnan tielle Jäspi & Mäkiseen  töihin polkupyörällä kaikkina vuoden aikoina; todellinen  eko-teko.
Hieno piha oli yhteistyön tulos. Pirjon suunnittelema ja Hanskin toteuttama piha palkittiin pihamestarilaatalla.
Hanskin vakava sairaus toi heidät Kotosalla taloon Presidentin kadulle. Siellä  Hanskin poismenon jälkeen on  Pirjo jatkanut  talon pihan hoitoa.
Säännölliset vanhan Naantalin kierrokset  pitävät mielen virkeänä ja tiedot ajan tasalla.

Tytär Minna   yritti äitiään uhkailemalla nuorena kuolemisella  vierottaa herrojen Colt ja Marlboro seurasta. Turhaan suhde jatkuu edelleen Hugo papan viitottamaa tietä kohti 100 vuotta.
Risto   puolestaan muisteli työmoraalikasvatusta:  Työpäivä loppuu silloin kun kaikki on tehty – ja kunnolla. Vitsailinkin hänelle, että henkselit ja vyö viittaa äidin  ajatteluun tuplavarmistuksesta.

Pirjo Mäkelä on työskenteli taloushallinnon parissa yli 60 vuotta ensin Rymättylä -yhtiöissä ja sittemmin vuodesta 1987  vuoteen 2015 itsenäisen tilitoimistoyrittäjänä.

Pirjolla oli kova vaatimus omaan työhönsä; kaikki piti olla oikein just eikä melkein. Hänellä oli tarkka silmä nähdä virheitä ja rohkeutta ehkä haluakin mainita niistä muidenkin kohdalla.

Kun monien sattumien seurauksena olin Rymättylä Oy:n hallituksessa silloin kun vaikeudet kaatuivat päälle,  epäilin suoriutuuko talon  oma henkilökunta vaikeista monimutkaisista toiminnan alasajon ongelmista,. Silloin toimitusjohtaja Olli Välimäki  sanoi, että  ei huolta, sillä kyllä Pirjo Mäkelä selviytyy kaikesta  ja häneen voi täysin  luottaa.

Siitä alkoi yhteistyömme:  Pirjo hoiti 30 vuotta  TSK:n ja  12 vuotta TSE:n talousasioita. Siinä sivussa hän hoiti muutamia pienyrityksiä. Pirjo oli myös VG-Shippingin talousasioissa alullepanijana hoitaen mutkikkaita palkka-asioita.
LSYHAS konsernin muodostamisessa Pirjo oli taas uudessa maisemassa  yleishyödyllisen rakennuttamisen ja kiinteistöjen  omistamisessa.  Pirjo oli aina kiinnostunut – kuten nykyisin sanotaan- uusista haasteista.
Harvinaisen laaja-alainen kokonaisuus,  josta eikä mistään muustakaan Pirjo numeroa pitänyt.

Henkilökohtaisesti  olen syvästi kiitollinen siitä, että Pirjon kanssa satuttiin yhteisiin työpaikkoihin. Hän on ollut luotettava , ärsyttävän pikkutarkka ja tiukka. Mutta kaikella on ollut tarkoituksensa  ja aina on toimittu yhteiseksi hyväksi.
Menneellä viikolla  käsissäni  oli parinkymmen vuoden takainen laskelma siirtohinnoista, joilla pystyin kertomaan verottajalle oikeat tiedot. Pirjon ohje soi korvissa:  ”Kannatta säilyttää koskaan ei tiedä missä sitä tarvitaan.” 

Myös tämän palstan taustayhteisö haluaa muistaa kiitollisuudella Pirjo monipuolisesta avusta.

On hieno toivottaa onnen päiviä  iso -isoäidille, joka on ollut vuonna 1959 Linnamäellä Paul Ankan  konsertissa.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

1 Vastaus artikkeliin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa