Mikko Rönnholm

Pekka Jokisuu 75 vuotta: Eriskummallinen kaveri

Pekka Jokisuu 75 vuotta

Kuulin Pekka Jokisuun inttikavereiden kertoneen, että Pekka olisi luvannut lopettaa leipätyö 40 vuotta täytettyään. Nyt he kysyivät, koska Pekan 40-vuotissuýnttärit ovat, kun työnteko jatkuu täydellä höyryllä edelleen.
Monesta suusta kuulin, että aina ystävällisen miehen ankarin tunteen purkaus on

”voi vietävä”.

Olen sanonut suorasanaisen raa’asti, että Pekka Jokisuu on tyhmin tuntemani liikemies.

Tämä on kunnioittava ja mitä hyväntahtoisin ilmoitus, joka tarkoittaa, että hän varakkaan yksityishenkilönä on sijoittanut Naantalin hyväksi enemmän oma rahaa kuin kukaan muu. Siis tuo tyhmä on synonyymi sanalle: yrityslogiikan vastainen eli voittoa tavoittelematon. Tarkoitus ja tekeminen ovat tulosta tärkempiä eli vanhan väitteen mukaan hänellä matematiikassa oli 4 ja uskonnossa 10.

Taustaksi kerrottakoon, että hän aloitti tämän ”hyväntekeväisyyden” sijoittamalla Muumimaailman  pelastamiseen rahan lisäksi työpanoksensa ja itsensä. Ja ihme tapahtui  Muumimaailma pelastui ja voi nykyisin hyvin. Ilman Pekkaa ei tässä oltaisi.

Ja sitten Kultaranta Golf.

Merkittävän omaisuuden hankkinut yrityksensä myynyt Erkki Verho suunnitteli Isokylän maille golf-kenttää. Samassa hallituksessa aikoinaan istuneina hän kääntyi puoleeni ja kysyi arvioita ideasta: Sanoin, että Erkki Verhon kannalta ei siinä ole järkeä, mutta Naantalin kannalta se olisi loistava juttu.
Verho luopui hankkeesta ja mutkien kautta hanke tuli Pekan pöydälle ja jossakin vaiheessa hän sitä minullekin esitteli: Vastaukseni oli kuten Verhollekin, mutta jyrkempi: Pekka  Jokisuulle hullu hanke , mutta Naantalille lottovoitto.

Niin Naantali sai lottovoiton ja mikä ihmeellisintä tienaamalla vielä investoinneistakin. Hankkeen laajuus ja merkitys huomioon ottaen kaupungin sopimusehdot olivat edulliset, mutta hankkeelle raskaat siten, että niiden seurauksena yritys ajautui saneeraukseen. Ja Pekka Jokisuu työt jatkuvat päivästä toiseen.

Asuntomessuista sanon vaan sen verran, että Pekan ideasta ovat hyötyneet monet ja aivan ilmeisesti ainakin lyhyellä tähtäimellä hänen liiketoimilleen siitä on ollut haittaa.

Pekka Jokisuu on merkittävän yrittäjäuransa aika osoittanut luovuutta ja osaamista. se on ollut tuloksellista-luvut sen kertovat. Mutta huomioon ottaen hänen toimintansa Naantalissa pitäisin häntä Suomen johtavana yritysvastuujohtajana. Hän ollut enne jenkkijohtajien Business Roundtablea, joka kertoo itsestään:

19. elokuuta 2019 Amerikan suurimpien yhtiöiden 181 toimitusjohtajaa kumosi 22 vuotta vanhan politiikkalausunnon, jossa määriteltiin yrityksen päätarkoitus maksimoida osakkeenomistajien tuotto.

Sen sijaan Business Roundtable -johtajat hyväksyivät uuden julkilausuman yhtiön tarkoituksesta ja julistivat, että yritysten tulee palvella osakkeenomistajiensa lisäksi myös tuottaa arvoa asiakkailleen, sijoittaa työntekijöihin, toimia oikeudenmukaisesti toimittajien kanssa ja tukea yhteisöjä, joita he käyttävät.

Onnittelen Pekkaa ja valitan samalla, että hänelle on ystävyydestämme ollut haittaa eli olet kärsinyt siitä, että olet tuntenut väärän värisiä kavereita.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa