Mikko Rönnholm

Olympialaisia ei voi ohittaa

Usain Bolt >> 223.000.000 Google-osumaa  0,13 sekunnissa. 
Pelkällä Bolt-sanalla tulee melkein satamiljoonaa lisää ja kuvaan astu Disney- koira.
Telkkarista heitetyn arvion mukaan pari miljardia katsojaa näki Boltin huikean suorituksen. Niin kaikki tapahtuu tässä ja nyt ja voittamiseen liittyy show’ta ja paljon, paljon rahaa – totta kai. Sotatoimetkin taisivat Syyriassa hetkeksi keskeytyä. Urheilu oli eilen maailmalla tärkeä asia.  Tietenkin kyseessä on tuotteistettu näytös, valtava sellainen, mutta urheiluun se perustuu. Ja kaikkea sitä voi puhua ja uhota, mutta, niin se vaan on, on kisoja pakko seurata vähemmänkin intohimoisen penkkiurheilijan.
Ja niin se oli Satupekan Emil Zatopekin  aikana Helsingin kisoissa. Suhteellisesti tapahtuma oli varmaankin yhtä merkittävä varsinkin Suomessa ja jopa meille pikkukersoille (6v). Radio oli väline, jolla seurattiin ja selostajat loivat tunnelmaa. Yleisurheilu oli varsinaista urheilua. Niiden kisojen ajalta on jäänyt mieleeni, että, kun isäni ikkunasta huusi pihalle, että Pentti Hämäläinen on voittanut kultaa, niin kysyimme: Mikä laji ?, Ja  vastaus oli nyrkkeily, niin leikit jatkuivat. 
Sdp:n maakuntajuhlilla noihin aikoihin oli laulamassa Piikkiön Jauhosaaressa Tapio Rautavaara ”Sunnuntaina sataa aina” ja ihmettelin, miksei hän ei heitä keihästä, johon äitini kertoi Tapsan sanoneen, että kitara on kevyempi. Tyhmä vastaus, sillä kyllä keihäs oli sentään jotakin. Urheilu oli tuolla hetkellä maailman tärkein asia.
Mutta nyt kaikkea lasketaan ja arvioidaan ja niinpä voimme lukea maailman talouslehdistä johtavien analyytikkojen tekemiä arvioita olympiamenestyksestä, mittarit ovat kansantaloudesta tuttuja ja tässä otteita niistä. mitalleja pitäisi tulla taulukon mukaisesti , jos tekijät olisivat onnistuneet. Suomi on pahasti jäljessä aiankin vielä, kuten taulukosta näkyy. Mielenkiintoista, vai mitä.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa