Mikko Rönnholm

Olli Rehn on paras mahdollisista

Olli Rehn HS 20231015
Jotta asenteeni tulee selväksi  niin kerron, että mielestäni Olli Rehn  on ehdolla olevista mahdollisista  paras seuraavaksi tasavallan presidentiksi.

Lyhyesti sanottuna hän on riskittömin, uskottavin ja selkein. Miettikää mielissänne muita ehdokkaita  näiltä kanteilta.
Ainut epäilyksen kohdistuu siihen, että onko Olli  niin kiero savolainen, ettei vaikuta yhtään savolaiselta. Ja toisaalta savolaisuudessa ja salolaisuudessa on van kirjaimen ero.

Aikoja ja tapoja

Helsingin Sanomat kirjoittaa tällä kertaa omilla sivuillaan Mäntyniemen pesänjakajista, kun Urho Kekkosen kauden jälkeen Hesarin toimittajat joutivat tekemään Tamminiemen pesänjakajista salanimillä oman  kirjasen.

HS:n kertomus Olli Rehnistä on kelvollinen – tasapuolinenkin. Poimin sieltä yhden kiinnostukseni kohteen:

Eurokriisivuosina nähtiin kahden isokenkäisen talousvaikuttajan pitkä pystypaini: Paul Krugmanin ja Olli Rehnin.

Yhdysvaltalainen Krugman oli saanut vuonna 2008 taloustieteen Nobel-palkinnon. Hän löi Rehniä toistuvasti kuin mätää kukkoa. Krugman vaati euromailta elvyttävämpää talouspolitiikkaa. Hän kutsui Rehnin linjaa termillä Rehn of terror, joka oli sanaleikki reign of terrorista.
Jälkimmäisellä viitataan Ranskan vallankumousta seuranneeseen teloitusten kauteen.

Oliko Krugman oikeassa?

Taloustieteen professori Niku Määttänen sanoo, että Rehnin henkilökohtaista vastuuta lopputuloksesta on vaikea arvioida, sillä eurokriisin hallintaan vaikutti monta valtakeskusta, kuten Saksa ja Ranska.
”Mutta eihän se täysin putkeen mennyt. Jälkeenpäin on helppo nähdä, että vaikkapa Kreikan iso velkajärjestely olisi pitänyt tehdä aiemmin.”

Vaikka miljoonat kreikkalaiset joutuivat kärsimään enemmän kuin olisi ollut välttämätöntä, Määttänen katsoo, että myös Krugman oli kritiikissään kohtuuton.
”Se oli eksistentiaalinen kriisi, jonka hoitamiseen ei ollut valmiita työkaluja. Rehn oli todella isojen asioiden edessä.”

Pidän Määttäsen lopputoteamusta kohtuullisena ja lisäsin siihen, että  Olli Rehn jouti läpikäymään koirakoulun, jonka  kaltaista kansainvälistä kokemusta  ei muilla ehdokkailla ole. Ja se on tehnyt hänestä vahvemman jopa niin, että hän pystyi kaunisti olemaan eri mieltä nykyisen TP Sauli Niinistön kanssa.

Kuvakaappaus on artikkelista, jota lainaan tekstissä

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

2 vastausta artikkeliin

  1. Onkohan se rasistista sanoa että savolaiset ovat kieroja…kepulaiset ainakin ovat.

  2. Ihan vaan tiedoksi Lars Löjlig’ille. Äitini oli Iisalmesta, siis täys oikea perussavolainen. Itse olen siis puolisavolainen. Väite savolaisten kieroudesta ja jostain luonteen vääristymisestä ovat täysin perusteettomia, ja näitä tyypillisesti esittävät kateelliset ihmiset, joille keskustelussa savolaisten kanssa muutamassa hetkessä selviää heidän oma mitättömyytensä asioiden ymmärtämisessä. itse olen saanut toistuvasti tämänkin seikan huomata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa