Mikko Rönnholm

Nyt on toiminnan aika

Uuden Bretton -Woodsin aika Foroohar FT 20220418
Rana Foroohar kirjoittaa uudesta kansainvälisen talouden ajasta ja vertaa aikaamme toisen maailman sodan jälkeiseen.

Tuolloin luotiin pelisäännöt, jotka sopivat tuolloin vallalla olleeseen käsitykseen siitä, mitä  maailma ei tarvinnut; ei natsismia eikä kommunismia. Maailma tarvitse vapautta ja reilun pelin sääntöjä.
Melko hyvin siinä onnistuttiin -pitkään menestyttiin kulta-ajaksi sitä kutsuttiin. 

Mutta sitten on tapahtunut paljon. Tulivat uusliberalismin ajat ja Kiina kommunismille rakennettu markkinatalous alkoi  hyväksikäyttää globaaleja vapauksia omaksi ja muidenkin eduksi.
Ja tietenkin viimeisenä pisarana tämä uudelleen syntynyt vanha aatami – Venäjä, joka ei kunnioita  vapautta eikä ihmisoikeuksia, mutta joka nämä loukkaukset  on rakentanut   muiden maiden valmiudesta luoda heille oikeuden vaurastua ostamalla heiden energiatuotteittaan.

Ihmisten, jotka ajattelevat muita ihmisiä ja maailman tulevaisuutta on toimittava. Kolumni on hyvä yritys näyttää suuntaa:

Tämän päivän risteys ei ole erilainen kuin se, joka kohtasi neoliberaalit ajattelijat, jotka loivat alkuperäisen Bretton Woods -järjestelmän. He eivät aloittaneet ajatuksesta laissez-faire -markkinoista, jotka toimivat heidän itsensä vuoksi, vaan pikemminkin hyvin inhimillisestä ongelmasta – kuinka paikata sodan runtelema maailma turvallisemmaksi, yhtenäisemmäksi yhteiskunnaksi, jossa vapaus, vapaus ja vauraus olisi taattu. Markkinat eivät pystyisi siihen yksin. Tarvittiin uusia sääntöjä.

 Siellä olemme juuri nyt. Voidaan väittää, kuten minä väittäisin, että heilurin siirto on myöhässä. Globaali kapitalismi on erityisesti viimeisen 20 vuoden aikana yksinkertaisesti ajanut hieman liian pitkälle joidenkin yksittäisten kansallisvaltioiden kotimaisten huolenaiheiden edellä.

Maat, joilla on hurjasti erilaiset poliittiset, taloudelliset ja jopa moraaliset puitteet, eivät ole kaikki pelanneet samojen globaalien sääntöjen mukaan. Näissä olosuhteissa oikeudenmukaiset ja vapaat markkinat alkavat hajota.

Uuden Bretton Woodsin valmistusprosessi on vasta alkanut. Mutta on hyvä aloittaa arvoista, joita liberaalit demokratiat haluavat ylläpitää.

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa