Mikko Rönnholm

Maistuisiko saksalainen malli ?

Saksalaise palkankorotukset 20221118

Saksan suurin ammattiliitto on ilmoittanut läpimurtonsa 3,9 miljoonan auto-, metalli- ja sähköalan työntekijän palkkaneuvotteluissa, mikä estää uusien lakkojen uhan ja korvaa työntekijöille osittain inflaation. IG Metall sanoi, että Baden-Württembergin alueen työntekijöiden työehtosopimus nostaa heidän palkkaansa ensi vuonna 5,2 prosenttia, mitä seuraa 3,3 prosentin korotus toukokuussa 2024. He saavat 1 500 euron kertakorvauksen kussakin seuraavat kaksi vuotta. FT uutien 18.11.2022

Saksassa on vielä inflaatiokompensaation liittyvä verovapaus voimassa.
Niin eiköhän tässä ole hyvä pohjaa Suomen neuvotteluihin ja ilmapiiriin eli siihen, että palkansaajan asemaa parantaa palkka!

Ps. Roope Uusitalo julkistalousproffa kirjoittaa Suomen oloista. Ajattelemisen aihetta on!

Tuloerot todennäköisesti pienenevätkin ensi vuonna, kun palkkatuloja saavien reaaliansiot laskevat ja esimerkiksi työttömyysturvan tai toimeentulotuen ostovoima säilyy ennallaan.
Muutenkin inflaatio kohtelee suomalaisia kovin eri tavoin. Eniten hintojen nousu osuu pörssisähköllä velkaista omakotitaloa lämmittävään autoilevaan palkansaajaan.
Laboren, eli entisen Palkansaajien tutkimuslaitoksen syksyn talousennusteen yhteydessä julkaisemien laskelmien mukaan eniten ostovoima kasvaa ansiopäivärahaa saavilla työttömillä. 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa