Mikko Rönnholm

Maailman tuulet kuljettaa

Reaallinen aktiviteettiindeksi kääntyy alaspäin ja Suomi 20190407JPG
Chris Giles FT artikkeli kosketteli maailman talouden synkkeneviä näkymiä.

Paheneva näkymät on herättänyt varoituksia Christine Lagarde, toimitusjohtaja IMF, joka sanoi rahasto vähentäisi sen kasvuennusteita myöhemmin tällä viikolla.  WTO , joka on arvioinut jatkuvien kaupan kahakoiden heikentäneen ennusteita.

Julkisen velan korkea taso rajoittaa todennäköisesti suurten kehittyneiden talouksien kykyä torjua finanssipoliittisen elvytyksen hidastumista”, hän sanoi. ”Perinteinen rahapolitiikka on edelleen rajoittunut moniin kehittyneisiin talouksiin, joissa politiikan korko on lähellä nollaa tai sen alapuolella, kun taas muut epätavanomaiset rahapoliittiset toimet aiheuttavat merkittäviä riskejä ja epävarmoja maksuja.”

Miten talous vaikuttaa vaalein

”It’s the economy, stupid!
Clintonin vaalihokema näyttää pätevän Euroopassakin – ainakin siten, että äänestäjät kurittavat poliitikkoja enemmän taantumasta kuin palkitsevat nousukaudesta, näin kirjoitti USA:n kirjeenvaihtaja Mika Hentunen ennen edellisiä vuoden 2015  eduskuntavaaleja.

Näin taisi olla vuoden 2015 vaaleissa ja näin voi nytkin olla,
vaikka Suomen ja USA:n tilanteita ei pidä vertailla siksi, että USA vaikuttaa maailman talouteen ja me emme. Eli maailman talouden vaikutukset ovat Suomelle ulkoisia tekijöitä. Kun reaalisen talouden indeksin muutoksia seuraa, voi sanoa, että taloudellisessa mielessä monella tavalla tyrinyt Sipilän hallitus on ollut Hannu Hanhi, koska sen ajalle on maailman talouden kasvun hetket ovat sattuneet.

Näistä hedelmistä on hallitus halunnut ottaa itselleen kunniaa ja jopa viimeksi Ilkka Kantola antoi TS:n paneelissa hallitukselle tunnustusta työllisyyden kohenemisesta.
Mutta onko sittenkin niin, että kuten Mauno Koivisto sanoi, ettei pidä aliarvioida kansalaisten kykyä ymmärtää asioita. Tarkoitan, että suomalaiset valtaosin ymmärtävät riippuvuuteemme muusta maailmasta ja siksi hallituksen menestyksellä kehuminen on mennyt överiksi.

Asiallisesti ottaen menestystä arvioitaessa tulisi jollakin fiksulla tavalla osata ymmärtää Suomen hallituksien saavutuksia arvioimalla sen onnistumista, kuten purjehduksessa tehdään,  kyvyllä  pärjätä vaihtelevien tuulien olosuhteissa. Veneellä ja miehistöllä on kipparin lisäksi merkitystä. Hyvissä oloissa kaikkien matka etenee , kun taas huonoissa on hyvänkin vaikea päästä eteenpäin.

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa