Mikko Rönnholm

Linnavuoren ohisoutu laulujoutsenten ylilennolla

Linnavuori 20230521
Pisamalahden Linnavuori on ollut puolustusjärjestelmä 1000 vuotta sitten – niin  päätellään löydöksistä.

Vesireitin varrella oleva jyrkkä seinämäinen vuori on ollut puolustukseen ja turvaan sovelias paikka tuli vainolainen koillisista, idästä tai kaakosta. .
Linnavuorella ei myöhemmissä sodissa ole ollut merkitystä, vaikka se on sijannutkin Ruotsin ja Venäjän välittömässä läheisyydessä.
Ennen Suomen sotaa 1808-1809 raja  halkaisi nykyisen Sulkavan kunnan alueen Partalansaaren itäpuolelta siten, että Vekaran salmi, jossa on komea silta nykyisin, oli Suomen puolella ja siitä itään päin Lohilahden suuntaan kuuluivat Venäjälle. Idänpuoleisen kannaksen  halkaisee pieni Telakanava, jota pitkin venäläiset hoitivat liikenteen Savonlinna ja Lappeenrannan välillä, kun Vekaran salmeen ei ollut asiaa.

Kaatuneiden muistopäivän kunniaksi suoritin ohisoudun tuon Linnavuoren muistomerkin ohi – katseen vangitsija ja ajatuksen siirtävä näky, jolle ylilentäväien laulujoutsenten Yrjö Kokon kertomuksissa kuvatut kansallislintujen  marsalkan hopeatorvien törähdykset  antoivat juhlavuutta.

Ja sitten tämä – ainainen arvostavan ihmetyksen aihe: Vapaussodan sankaripatsas, jonka jalustaan on kaiverrettu kansalaissodassa menehtyneiden punaisten nimet samaan paateen vapaussodan valkoisten sankareiden kanssa.

 

 

 

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Blogi

Seuraa somessa