Mikko Rönnholm

Liian uskovaiset ihmiset eivät aina tiedä mitä tekevät

Nunna ja noidat 20240330

Pääsisäisaamuna pitäisi auringon tanssia Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi – Tietyissä auringon nousun olosuhteissa voi jotain värinää ilmakehässä olla minä tahansa aamuna, mutta muutoin pääsiäisaamu on tavallinen eikä aurinko nouse, vaan maapallo kiertää. Mutta kyllä nousulta silmissämme näyttää ja  liian vahva uskoisille se voi tanssiakin – vaikka sehän ei ole maallisille sallittua.
Tiedän, että isäni tällä tarinalla sai serkkutytön nousemaan aikaisin pääsiäisaamuna nousemaan Lappalaistenmäelle havaitakseen, että tarina ei ollut totta. Ehkä joku jäi siihen uskoon toinen taas ei alun perinkään uskonut, kun tiesi.

”Kehitysmaissa maallisten mallien – kommunismin, sosialismin, nationalismin tai länsimaisen demokratian – hyvin ristiriitaiset tulokset tasapuolisen aineellisen kasvun aikaansaamisessa loivat pohjan uskonnollisen fundamentalistisen politiikan paluulle, olipa kyse hallituksista tai väkivaltaisista ei-valtiollisista liikkeistä. Viha jatkuvia valtaepätasapainoja ja länsimaisen globalisaation vieraantumista kohtaan on myös houkutellut autoritaarisia johtajia käyttämään perinteistä uskontoa kannatuksen saamiseksi: Intia on esimerkki; niin on myös Vladimir Putinin Venäjä” .FT toimitus 30.3.2024

FT:n viisaat päät toivovat:

Ainoa toivo rauhanomaiseen rinnakkaiseloon on sopia siitä, että joistakin uskomuksista ei voida riitauttaa poliittisella alalla, vaikka nekin, jotka ihmiset saattavat löytää, antavat heidän elämälleen syvimmän merkityksen. Myös uskonnot voivat tukea politiikan erottamista identiteetistä vaatimalla jokaisen ihmisen arvoa. Mutta ei tarvitse olla kristitty tai edes uskonnollinen hyväksyäkseen kutsun antaa Jumalalle se, mikä on Jumalan ja keisarille, mikä on keisarin.

Tähän toiveikkaaseen johtopäätökseen mielellään uskoisi.

Mutta…

Venäjä valjastaa ortodoksisen kirkkonsa sodan asialle ja pahaa pelkään, että siellä ”antakaa keisarille” mikä keisarin (alias Putin)   ymmärretään niin, että keisarilla on myös valta jumalalta, jonka viisaus on kaikkea ymmärrystä ylempi. Ja niin kansat toisiansa surmaa.

Markkinatalouden ja vapauden maassa uskonto on kauppatavaraa:

”Donald Trump kannatti Raamattua tällä viikolla. Saatat ajatella, että Jumalan läsnäolo riitti uskoville pääsiäisenä, mutta Yhdysvaltain entinen presidentti on lisensoinut nimensä, kuvansa ja kuvansa ”God Bless the USA Bible” -kirjaan, jota myydään hintaan 59,99 dollaria. ”Kaikki amerikkalaiset tarvitsevat Raamatun kotiinsa, ja minulla on monia. Se on suosikkikirjani”, hän julisti valloittavasti videossa Truth Social -sivustollaan.”https://www.ft.com/john-gapper

Me suomalaiset vietämme pääsiäistä monin erilaisin perinteisin menoin: Siihen kuuluva  noidat, nunnat  ja kevät. Siihen kuuluu vapaus uskoa tai olla uskomatta. Se on oikeus kuten sekin, että saan kirjoittaa, että vuorisaarnaa kannattaa lukea -ajatuksella.
Mutta jos ihminen ihminen on hän ei toista ihmistä orjuuta eikä alistu orjuuteen !

Mikko Rönnholm

Säätiön puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Mikä on Naantalin Työväenyhdistys?
Mitä on sosialidemokratia?
Lue tästä
Esittely

Naantalin sosiaalidemokraatit tiedottaa

Seuraa somessa